Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

För en knapp månad sedan lanserade Sverigedemokraterna sin senaste kommunikationssatsning Riks.se. I tv-format kommenteras nyheter, aktuella händelser, sverigedemokratiska lokala framgångar och kritik mot meningsmotståndare i riksdagen och dess stödpartier. Framförallt är det frågor om invandring, integration och kriminalpolitik som behandlas och även om det är paketerat i nyhetsstudiokostym är själva syftet med kanalen att föra fram och engagera kring SD:s frågor och politik. Tonen är växlande indignerad och upprörd och ironiskt raljant. Det handlar om opinionsbildning.

Och engagerar gör de. Inslagen publiceras på Riks.ses egen Youtube-kanal och och delas även från Sverigedemokraternas officiella Youtube-kanal. Spridningen varierar, de flesta inslagen ligger i skrivande stund på runt några tusen visningar medan ett tiotal som blivit mer virala ligger runt 30 000 visningar och några mer än så.

 

Bomba fullsatta moskéer och nackskott

Våldsuppmaningar i kommentarsfälten på Riks.se
Våldsuppmaningar i kommentarsfälten på Riks.ses Youtube-kanal. Bilden är ett kollage. 

 

Många av inslagen har också flera hundra kommentarer under sig. Det mesta är heja-rop och medhåll men här ligger också öppet grova våldsuppmaningar.

Under ett inslag om att SD överklagat ett moskébygge i Helsingborg, som publicerades den 12 december, kommenterar en användare ”Inga fler moskéer i Sverige, börja riva befintliga istället.” Kommentarsförfattaren menar vidare att detta inte kan ske av honom själv med en spade och får till svar att det ska vara med dynamit, när moskén är full med människor.  Andra förslag är att ”besudla” den planerade tomten med grisblod och grishuvuden. En annan kommentar säger att ”Islam är som en giftig orm och den ska man döda och inte låter den växa” (sic).

Under flera av inläggen kommer förslag om nackskott och arkebusering. Under inslaget med rubriken ”Vi bekämpar inte kriminaliteten med pizza och samtal” (publicerad 5/12) diskuteras vilket vapen som är mest lämpligt för att komma till rätta med kriminalitet. ”Batong, 9 mm och ÅTERVANDRING” skriver en Riks.se-tittare, en annan kommenterar att giljotinen glömdes och ytterligare en att 9 mm inte räcker, det ska vara 45 kaliber. ”9 mm” och kaliber 45 är båda exempel på ammunitionsstorlek.

Även meningsmotståndare och regeringsföreträdare hotas på liknande sätt. Under inslaget ”Välkommen till Socialdemokraternas Sverige…” (publicerad 27/11) och ett inslag som behandlar gängkriminaliteten i Malmö och regeringens misslyckande i relation till det (publicerat 2/12) uppmanas till arkebusering av socialdemokrater.

”Sossarna säljer ut Sverige till sharia. Riksrätt och arkebusering är befogat.”

”Det måste naturligtvis skötas”

Riks.se drivs inom ramen för Sverigedemokraternas helägda mediebolag Samtid & Framtid AB och har Dick Erixon som ansvarig utgivare. Som ansvarig utgivare är Dick Erixon, genom lagen om elektroniska anslagstavlor, också ansvarig för att ha koll på det som uttrycks i kommentarsfälten på Riks.ses Youtube-kanal. Av några kommentarer att döma verkar inte sidan helt omodererad, flera exempel finns på personer som är upprörda över att de fått kommentarer bortplockade. Samtidigt visar Expos genomgång att mycket grova våldsuppmaningar ligger kvar även flera veckor efter att de skrevs.

- Youtube kollas varje timme så det är märkligt att det inte skötts, det är ett förbiseende helt enkelt. Om det är på Youtube som de här kommentarerna ligger så är det den personen som fått den uppgiften som inte skött det. Personen har sannolikt haft andra uppdrag också så har det här blivit lidande, säger Dick Erixon till Expo och fortsätter:

- Detta ska jag ta upp med dom direkt. Det måste naturligtvis skötas.

Varför kommer den typen av kommentarer?

- Det har diskuterats länge det här med svansar. Tyvärr är det ett fenomen, när jag var med och la ut Smedjan, Timbros tidning och när vi gick över till nätet och hade kommentarsfält var ju meningen att man skulle diskutera artikeln i fråga.  Men det dök upp massa skit.

- Vi tog tillslut bort kommentarsfälten. Jag har aldrig haft kommentarer på min blogg. Det är helt enkelt inte värt det.

Kan det vara aktuellt att ta bort kommentarsfälten på Riks.se?

- För min del skulle jag gärna stänga av det. Det får man ju diskutera hur mycket tid man vill ägna åt att radera och ta bort skräp som hamnar där. Jag är av den gamla skolan, blir det mycket skit är det bättre stänga av det. Man mår dåligt också av att läsa det. Vi får ta en diskussion i projektgruppen hur vi ska göra.

Riks.se i samarbete med NB Nyhetsbyrån

Hemsidan Riks.se säger inget om avsändaren, det framgår varken i inslagen eller i inramningen att Sveriges tredje största parti är avsändare. Programleder gör Isabell Eriksson, hon presenteras som frilansjournalist och är sedan 2018 uttalat medlem i partiet Medborgerlig samling (MED). MED-partikamraten Emmie Mikaelsson presenteras som opinionsbildare och det gör även Ungsvenskarnas Rebecka Fallenqvist (SD). Med på tåget finns också Christopher Jarnvall, under början 1990-talet politisk redaktör på Nya Wermlands-Tidningen. Förutom sitt samtalsprogram inom ramen för Riks.se driver Jarnvall den högerpopulitiska webbtidningen NB Nyhetsbyrån, som även Isabell Eriksson skriver för.  NB Nyhetsbyrån uppmärksammades tidigare i höstas av Dagens Nyheter som den alternativmedia-aktör vars spridning och räckvidd ökat kraftigt. Enligt DN:s sammanställning fick inlägg från NB Nyhetsbyrån i augusti i år knappt 248.000 interaktioner, nästan fem gånger så många som Svenska Dagbladet under samma period.

Är Riks.se ett samarbete med flera parter, till exempel med NB Nyhetsbyrån, är det ett formellt samarbete?

- Ja, precis det är ett samarbete så att röster kommer ut på de här kanalerna för att nå en bredare publik, säger Dick Erixon.