Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Domstolen fann att Heinz-Christian Strache gjort sig skyldig till korruption genom att ha bidragit till en lagändring som gynnade en bekant, som bland annat driver en plastikkirurgisk klinik, det rapporterar flera medier.

Strache ska i utbyte ha fått 10 000 euro i partibidrag och en inbjudan till Korfu. Han döms till 15 månaders fängelse, villkorlig dom, för händelsen. 

Strache avgick 2019 efter den så kallade ”Ibiza-gate”. De tyska tidningarna Der Spiegel och Süddeutsche Zeitung publicerade då en videoinspelning från 2017. Videon visar ett möte i en lyxvilla på Ibiza där Strache, tillsammans med ytterligare en partihöjdare, satt i möte med en kvinna som uppgav sig vara nära släkt med en rysk oligark.

Mötet avhandlade ett möjligt köp av den österrikiska tidningen Kronen Zeitung och förändringar i tidningens redaktion. Strache erbjöds även kampanjbidrag i utbyte mot garantier om att vinna offentliga upphandlingar.

Dagens dom rör inte Ibizaaffären. Men korruptionsbrottet uppdagades i samband med att Straches telefon togs i beslag under Ibiza-utredningen.