Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I Göteborg fanns i mitten av 80-talet en våldsam nazistmiljö bland skinheads och nazistinfluerad ungdom. Framför allt var det medlemmar i Nordiska Rikspartiets avdelning som gjorde sig kända för attentat, trakasserier och hot vilket resulterade i ett antal uppmärksammade rättegångar 1985–1987. Bland annat mördades två homosexuella män mycket brutalt.

Det var i dessa nazistiska kretsar som vit makt-bandet Dirlewanger bildades hösten 1986 med medlemmar från både Göteborg och Borås. Namnet Dirlewanger hämtades från en tysk ss-officer. Bandet har, tillsammans med kärnan av naziaktivisterna i Västsverige, genom åren kallat sig Göteborgs SA (Stormavdelning), Västfront SA, Nationalsocialistiska Arbetarepartiet, namnet på Sven Olov Lindholms gamla nazistparti, Göteborgs och Borås SA, Horst Wessel 5, namnet på Lindholms gamla stormavdelning, eller Unga Nationalsocialister i Sverige.

Vit jakt

Dirlewanger debuterade 1989 med skivan Dirlewanger på det franska vit makt-skivbolaget Rebelles Européens. 1990 kom uppföljaren Unity of Honour och samma år singeln Nigger Season, även den på Rebelles Européens. Nigger Season beskriver hur »vita jägare« ger sig ut på jakt i skogen efter »niggrer«.

Dirlewanger har sedan dess medverkat på flera samlingsskivor och 1994 gav Ragnarock Records ut samlingsskivorna Dirlewanger 1986–1990 vol 1 och vol 2. 1993 spelade Dirlewanger in sin sista skiva, White Power Rock´n´Roll, på Rebelles Européens, men den hann inte pressas innan företaget lades ned. Kort därefter splittrades också bandet.

Från starten 1986 var Dirlewanger ett liveband. Bland annat medverkade de på Sveriges första renodlade vit makt-konsert i Södertälje på nationaldagen 1987, Hitler-festen i Stockholm 30 april 1988, Hitler-festen i Eskilstuna 28 april 1990, en vit makt-konsert i Bregenz i Schweiz 11 maj 1991, på två Brandenburg-fester i Tyskland 27 juli 1991 och 30 maj 1992, Aryan Fest i Yucaipa i Kalifornien 5–9 september 1992 och en Blood & Honour-konsert i London 12 september 1992.

Dirlewanger var länge, bredvid Ultima Thule, den svenska skinheadrörelsens mest populära band med låtar som präglas av en öppen och fanatisk nazism: Hissa vår fana, Alltid redo, Håll fanan högt (en svensk version av Die Fahne hoch) och Blodet ska flyta.

Efter Dirlewangers splittring valde några bandmedlemmar att fortsätta och gav ut materialet från Rebelles Européens under det nya namnet Heroes in the snow.

Bredare publik

Musikaliskt markerade skivan en brytning med den traditionella oi- och skinheadmusiken till förmån för en slags biker- och raggarbetonad ac/dc-rock. 1993 gav vit makt-skivbolaget Ragnarock Records i Helsingborg ut Heroes in the snows debut-cd under det mer försiktiga namnet Viking Power Rock´n´Roll. På titelspåret var refrängen oförändrat White Power Rock´n´Roll.

Namnet Heroes in the snow togs från en av låtarna som handlade om kriget mellan Finland och Sovjet under andra världskriget. Syftet med namnändringen var uttryckligen att bredda publiken och öka försäljningen. Skivan var det nybildade Ragnarock Records första cd och blev en storsäljare. Den lade grunden till det som idag är ett av Sveriges största vit makt-skivbolag.

1995 kom Heroes in the snows andra cd ut på samma skivbolag, That´s how it goes. Bandet intervjuades i vit makt-tidskriften Viking Order där de deklarerade att de var mot det mångkulturella samhället och stod för en sann nationalism. Den som intervjuvades var en Johnny Reb som sades vara trummis i bandet.

Musikaliskt sett var bandet Sveriges kanske mest avancerade vit makt-grupp. Det har lett till att dess publik även hittades utanför de traditionella skinheadkretsarna så som bikers, raggare och rasistinspirerade ungdomar.

Till skillnad från Dirlewanger har Heroes in the snow också spelat på krogar, restauranger och privata tillställningar. Den 2 september 1995 spelade bandet på en vit makt-konsert i Göteborg tillsammans med Squadron, Stigger & Jim, Odium från Lilla Edet och Heysel från Katrineholm/Flen.

Heroes in the snow blir Heroes

Sommaren 1996 ombildades Heroes in the snow och förkortade namnet till Heroes. Hösten 1996 gav bandet ut cd:n Devil´s Game på det nya skivbolaget Fjalar Records i Stockholm. På nationaldagen 1996 spelade Heros in the snow tillsammans med Midgårds söner och Ultima Thule på Docklands. Det är knappast någon slump att just de banden arrangerade en gemensam konsert, alla strävar de efter en större publik.

Den 13 juli spelade Heroes på en vit makt-konsert i Sandviken tillsammans med Germania från Södertälje arrangerad av Gefleborgs NS. Den 28 september 1996 hade Heroes releaseparty hos MC-klubben Freja i Borås där bandet tidigare har spelat i samband med den nya cd-skivan Devil´s Game.

Extrem retorik

En av bandets förgrundsfigurer är trummisen John Järvenpää från Borås. I egenskap av studerande har han skrivit en rad insändare i Borås Tidning. I en insändare den 7 oktober 1996, »Minimera invandringen«. använder Järvenpää närmast identiska referenser som Fri Information och Samfundet för nationell och internationell utveckling (se Expo nr 2/96).

Järvenpää gav hösten 1996 också ut boken Multikulturens paradoxer på Heroes skivbolag Fjalar Records/Förlag i Stockholm. Materialet har Järvenpää återigen hämtat från trojkan Ingrid Björkman, Åke Wedin och Jan Elfversons båda böcker om invandringen. Järvenpää är dock mer extrem i sina politiska åsikter och i utfallen mot meningsmotståndare än de tre författarna och använder en närmast radikalkonservativ stil, lik tyska tidskriften Junge Freiheit.

© Expo 1997
(Expo nr 1 - 1997)