Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Björn Söder blev tidigt politiskt aktiv. Han förklarar på sin hemsida att han tidigt insåg "hur mycket som var fel i vårt samhälle". I samband med valet 1991 gick han med i högerpopulistiska Framstegspartiet, "för deras kritiska syn på invandringspolitiken". I skolvalet organiserade han valkampanj för partiet på sin högstadieskola i Höganäs, ett litet samhälle på den skånska västkusten.

Men engagemanget i partiet blev kortvarigt. 1994 gick den då 18-årige Björn Söder förbi Tycho Braheskolan i Helsingborg. Utanför portarna stod ett gäng sverigedemokrater och delade ut flygblad. Han tog emot ett av dem, läste igenom, beställde ett informationspaket och blev medlem i SDU.

Under riksårsmötet 1995 gick han sina första kontakter med Sverigedemokraterna. Han träffade
den nya partiledaren Mikael Jansson och stiftade bekantskap med den unge Jimmie Åkesson. Björn Söder bestämde sig där och då för att engagera sig i partiet.

Pragmatisk inställning till vit makt-rörelsen
Söders inställning till skinnskallar och den nazistiska rörelsen är betydligt mer pragmatisk än vad han vill ge sken av. Sverigedemokraterna som parti skulle inte ha med vit makt-rörelsen att
göra. Men han själv har bevisligen inte haft några betänkligheter att närma sig den. Hans namn och adress finns med i det nazistiska bolaget Nordlands kundregister. Noteringen är odaterad och det går inte att utläsa vad Björn Söder beställde. Beställningen är gjord någon gång mellan 1995 och 1997 då Nordland var en av världens största producenter av vit makt-musik.

Björn Söders klättring i partiet har i stort sett skett i samma takt som hans nära kollega Jimmie Åkessons. De valdes båda in i som suppleanter i partistyrelsen 1997, med ansvar för partiets
it-satsning. Samma år som Jimmie Åkesson valdes in i Sölvesborgs kommunfullmäktige fick Björn Söder en plats i Höörs fullmäktigeförsamling.

Mellan 1997 och 1998 gjorde han värnplikten som kompanibefäl på K8 i Karlsborg. När han kom tillbaka fortsatte han de studier på civilingenjörsprogrammet vid Lunds universitet. Samtidigt blev han alltmer involverad i partiarbetet.

Stred för dödsstraff

I dag är Björn Söder partisekreterare. På en fråga skiljer han sig dramatiskt från sin parhäst Jimmie Åkesson – frågan om dödsstraffet. Björn Söder har ända sedan tiden i ungdomsförbundet varit en hängiven anhängare av dödsstraff.

1999, när frågan var som hetast i partiet, tog Björn Söder chansen att initiera en debatt om frågan. Samma år hade moderpartiet plockat bort det kontroversiella kravet på dödsstraff, medan ungdomsförbundet valt att föra in det i sitt program. I en artikel i Demokraten hösten 199 förklarade Björn Söder att han såg positivt på att moderpartiet tagit bort kravet men att partiet
behövde en debatt i frågan. Han listade 16 argument för dödsstraff.

I grunden gick hans resonemang ut på att dödsstraffet signalerar den fullständiga rättvisan, sprungen ur människans "naturliga rättskänsla" och instinktiva krav på vedergällning.

I dag är Björn Söder tyst i frågan. I partiets officiella historieskrivning tillhör kravet på dödsstraff det gamla Sverigedemokraterna, det där som man skakat av sig och lämnat bakom sig.

Och Björn Söder har rättat sig in sig i ledet. Åtminstone i den frågan.

Björn Söder har ett hett temperament och har genom åren gjort en rad utspel som inte har förankring i partileden.

Hans plötsliga utfall är kända inom partiet. Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas ledamot i kulturutskottet, beskriver honom som en person som gillar när det blåser hårt och som "inte alltid väger sina ord på guldvåg".

Ämnen i artikeln