Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

2006 gjorde filmaren Rudolph Herzog dokumentären Heil Hitler, das Schwein ist tot. Filmen handlar om regimkritiska skämt i Tredje riket. Kort därefter skrev Herzog en bok med samma titel och översättningen till engelska, franska, italienska och kinesiska är nu under arbete.

Varför är en sådan här bok viktig?
– Det ger oss en glimt av vad människor verkligen tyckte, men också om vad de visste. Till exempel fanns det ett antal skämt om koncentrationslägren. Det visar att människor mycket väl visste att sådana läger existerade, trots att en hel generation efter kriget hävdade att de aldrig varit medvetna om koncentrationslägrens existens. Ett antal vitt spridda skämt om lägren visar dock att det helt enkelt är osant.

Hur fungerade skämten och vem berättade dem?
– Många skämt gick ut på att förlöjliga de politiker som förespråkade "ariska" ideal, men själva varken var långa eller blonda – utan korta som Goebbels eller feta som Göring. Det är intressant att det var just den här diskrepansen som man skämtade om och inte det faktum att de var mördare och kriminella. Som i de flesta diktaturer berättades den här typen av politiska skämt bokstavligen av alla, även av nazisterna själva. Även regimens offer berättade vitsar om regimen, framförallt judarna. Kanske hjälpte det dem att hantera den dagliga terror de utsattes för.

Hur började ditt intresse för ämnet?
– Efter filmen kände jag mig inte klar med ämnet och behövde ett annat medium för att verkligen komma till kärnan och göra mer omfattande research. Jag fortsatte att samla in skämt från personer som fortfarande kunde minnas dem, men använde också böcker där andra samlat skämten strax efter kriget. Det resulterade i Heil Hitler, das Schwein ist tot.

Fakta: Hitlerskämt

Hitler och hans chaufför är ute och kör på landet. Plötsligt smäller det till! De har kört över en kyckling. Hitler säger till sin chaufför:
– Vi måste berätta för bonden. Jag gör det, jag är Führer och han kommer att förstå.
Efter två minuter kommer Hitler linkande – bonden har gett honom stryk. De fortsätter att köra när det smäller till igen! De har kört över ett svin. Hitler skriker:
– Du får gå till bonden den här gången.
Chauffören gör som han blir tillsagd men kommer tillbaka en halvtimme senare med en korg fylld av korvar och presenter. Hitler är förstummad och säger:
– Vad sade du till bonden?
Chauffören svarar:
– Jag sade bara Heil Hitler, svinet är dött och så gav de mig de här gåvorna!
Hitler besöker ett sinnessjukhus och patienterna heilar. När han passerar raden av människor ser han en man som inte följer de andras exempel.
– Varför heilar du inte som de andra, undrar Hitler.
– Min Führer, jag är sjuksköterska, jag är inte galen.

Publicerad: Expo 2-08