Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sedan i lördags, då en protest mot ett polisingripande med dödlig utgång spårade ut i kravaller, har oroligheterna spridit sig till flera ställen i Storbritannien. På några platser där bränder, plundring och annan vandalisering pågått har invånarna gått samman för att i vissa fall bidra i uppstädningen av förstörelserna, i andra fall för att direkt konfrontera de som deltar i upploppen.

På tisdagen, i det sydöstra Londonområdet Eltham, slöt den högerextrema organisationen EDL upp i protesterna. En av de som var på plats, tillsamman med vad han uppger ytterligare ett 50-tal EDL-aktivister, var Jack England.

– Polisen är inte kapabel att kontrollera gatorna. Idag är det lokalbefolkningen, inte EDL, som är patrioter vilka gått ut för att försvara deras områden, sa han till The Telegraph.

Stämningen på plats ska ha varit våldsam och bland annat ska en mobb ha gjort en attack mot en buss, efter att några på bussen gestikulerat mot gruppen. Polisen använde hundar för att hålla isär de två grupperna.

Enligt Dagens Nyheter var natten till torsdagen lugnare i Storbritannien. I Eltham ska en omfattande polisinsats kunnat bevara lugnet, även om läget fortfarande beskrivs som spänt.