Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

i Heidenau nära Dresden kastades stenar, bengaler och flaskor då protester mot ett asylboende bröt ut i kravaller. Upploppen skakade staden i flera dagar. Uppemot 30 poliser skadades i kravallerna på söndagen. Enligt Der Spiegel var demonstrationen organiserad av en Facebookgrupp kopplad till Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD, den aktuella facebookgruppen "gillas" av antimuslimska Pegidas facebookgrupp.

Heidenau beskrivs som ett starkt högerextremt fäste för NPD. Partiet kan komma att förbjudas på grund av dess koppling till nazism. Tyskland har drabbats av en våldsam upptrappning av attacker mot flyktingförläggningar. Det tyska inrikesministeriet har kartlagt 170 angrepp mot förläggningar på ett halvår. Dessa kopplas till högerextremism. I ytterligare 30 fall är det oklart vem som stått bakom, rapporterar Yle Nyheter.

De våldsamma kravallerna i Heidenau har dominerat nyhetsrapporteringen i Tyskland den senaste tiden. Heidenau ligger bara några mil från Dresden, staden där den antimuslimska rörelsen Pegida var som störst. Pegida samlade som flest 25 000 personer i antimuslimska demonstrationer i Dresden. I staden har dessutom våldsamheter kopplade till NPD tidigare brutit under protester mot asylboenden.

Kravallerna i Heidenau har fördömts av ledande politiker. Tysklands förbundskansler Angela Merkel besökt staden och flyktingförläggningen den 26 augusti. I ett tal sade hon att Tyskland inte kommer att tolerera dem som ifrågasätter andra människors värdighet. I tidigare kommentarer har Merkel kallat våldet för "skamligt" och att det är motbjudande "hur högerextremister och nazister sprider sitt ihåliga budskap, men att det är lika motbjudande hur medborgare, till och med familjer med barn, stödjer skräcken", rapporterar The Guardian. Alla var inte glada av att se henne. 150 högerextremister demonstrerade mot hennes närvaro och skanderade "förrädare", rapporterar Deutsche Welle. Samtidigt har Angela Merkel kritiserats för att ha reagerat för sent mot den högerextrema våldsupptrappningen.

Ämnen i artikeln