Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Vad var det vi sa? Nationaldemokraternas Vavra Suk hade svårt att dölja sin skadeglädje när han i ymnigt snöfall höll sitt tal på Norra Latins skolgård under söndagen.

Nationaldemokraterna samlades för att protestera mot "terror och mångkultur" efter självmordsattacken i centrala Stockholm den 11 december. Åhörarna som bland annat bestod av aktivister från det nazistiska nätverket Fria nationalister fick lyssna på Nationaldemokraternas två profiler Vavra Suk och Marc Abramsson. Under en timme redogjorde de för partiets enkla slutsats. Terrorism är skapat av det mångkulturella samhället.

"De vill ha ett sådant här samhälle"
Vavra Suk, chefredaktör för Nationaldemokraternas veckotidning Nationell Idag underströk flera gånger i sitt tal att hans parti länge varnat för en allt mer våldsam terrorism. Men, påpekade han, det yttersta ansvaret för självmordsattentatet ligger hos "globalister" som ställer nationer och folk mot varandra.
– De vill ha ett sådant här samhälle, menade Vavra Suk.

Nationaldemokraternas partiledare Marc Abramsson lyfte, precis som sin partikollega Vavra Suk, fram partiets krav på ett omedelbart tillbakadragande av trupperna från Afghanistan.
– Vi kräver till skillnad från Fredrik Reinfeldt och Sverigedemokraterna att vi ska ta hem våra trupper.

Störde ordningen
Polisen hade ringat in hela Norra Latins skolgård och den lilla motdemonstration som hade samlats för att visa sitt missnöje med Nationaldemokraterna hölls på långt avstånd av den stora polisinsatsen.
Enligt Kjell Lindgren, presstalesman vid Stockholmspolisen fick polisen ta hand om sex till sju motdemonstranter på grund av ordningsstörning. En handfull av dem tvingades åka med till stationen efter att ha vägrat lämna området. Ingen av dem är misstänkta för brott.

Ämnen i artikeln