Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Linköpings universitet evakuerades igår vid 14-tiden efter att affischer på universitetets campus i Valla skapat oro. 

Redan under förmiddagen informerades polisen om affischer som innehöll en hänvisning till ett konto på sociala medier där vad som tolkades som ett indirekt hot mot skolan framfördes. Den nu misstänkte 26-åringen hade bland annat postat en video där han säger att ”jag ser ut som en kille som ska gå ut och skjuta ett gäng människor, eller hur?”.

I klippet pratar mannen om att han ska gå till ett skolområde och ha med sig en papperskartong som riskerar att misstas för en bomb samt ett tomt vapenfodral. Sist i klippet visar han vad ser ut som ett skjutvapen och som fodralet tillhör. 

Affischerna ska också ha haft referenser till ett högerextremt meme med ursprung på nätforumet 4chan, en så kallad NPC eller Non-Player Character. NPC är uttryckslösa grå figurer som i dataspelsvärlden är på förhand programmerade karaktärer. På nätforumet 4chan symboliserar figurerna personer som inte tänker själva utan bara följer strömmen. 

I en video som den misstänkte gärningspersonen lade upp efter det att skolan evakuerats, innan han hämtats in av polis, kommenterar mannen händelsen med att ”det här beteendet är flockmentalitet. Det här är exakt det jag försökte väcka er ur” och fortsätter:

”Det är exakt på grund av det här som jag satte upp NPC:er över hela campus”.

I mannens sociala medier och den musik han släppt själv finns fler referenser till högerextrem internetkultur som exempelvis den gröna grodan, Pepe the Frog, som blivit en symbol inom alt-right-rörelsen. På sin blogg ger mannen också uttryck för både antisemitism och kvinnohat och uttrycker beundran för alt-right profilen Mike Cernovich, med drygt en halv miljon följare på microbloggen Twitter.

Han förnekar att han skulle ha haft för avsikt att skada någon. Samtidigt kommer detta kort efter fler högerextrema dåd som det i El Paso, USA, där 22 personer sköts till döds, terrorförsöket i norska Bærum och det våldsamma dådet på Nya Zeeland i mars där 51 personer sköts till döds. I samtliga fall verkar högerextrem internetkultur ha spelat en avgörande roll både för gärningspersonernas radikalisering, tillvägagångssätt samt i deras försök att få stöd och spridning för sina handlingar.

Hotet mot universitetet kommer dagen efter att Säpo gått ut med en skarpare varning för högerextremt våld. Trots att polisen fått kännedom om hotet redan under fredagsförmiddagen var det universitetets eget beslut att evakuera skolbyggnaderna.  

Mannen är nu anhållen på sannolika skäl misstänkt för grovt olaga hot och vapenbrott.