Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den högerextrema gruppen Hogar Social Madrid, HSM, stormade och barrikaderades sig i socialistpartiets PSOE:s lokaler på torsdagen, rapporterar flera spanska medier. Melisa Domínguez Ruiz, som är talesperson för gruppen, greps senare för attacken.

HSM stormade byggnaden efter att polis i en gryningsräd på torsdagen kastat ut organisationen från en byggnad den ockuperat sedan november 2018. Tillslaget var en del i regeringens och polisens strävan att stävja nazistisk och högerextrem mobilisering i huvudstaden.

Hat och attacker

Vid tillslaget avhyste polisen de personer som befanns sig i byggnaden och halade HSM:s flagga som vajat utanför byggnaden sedan ockupationen startade. HSM har använt byggnaden bland annat för att mobilisera inför demonstrationer, men även som härbärge för hemlösa, så länge de uppfyllde organisationens krav av att vara ”vita spanjorer”. Sedan 2014 har gruppen ockuperat totalt nio byggnader, rapporterar EuroWeekly.

Hogar Social Madrid har uppmärksammats för sin rasistiska retorik och propaganda. Gruppen, som leds av Melissa Rodríguez, ligger bakom flera attacker mot minoriteter runt om i Spanien. Hogar Social Madrid har även utfört dåd riktade mot moskéer.