Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I ett försök till att få ihop ett stabilt regeringsunderlag kallade Spaniens socialdemokratiske premiärminister Pedro Sánchez till nyval, det fjärde i Spanien på lika många år. Men med 99,9 procent av rösterna räknade är det tydligt att det inte gick som Sánchez hade önskat, rapporterar Politico.

Sánchez parti PSOE blev störst igen, men backade tre mandat i kongressen. Detta samtidigt som konservativa PP och högerpopulistiska Vox ökade. Det politiska dödläget fortsätter.

Kraftig ökning

För Vox innebär valresultatet på 15 procent att partiet mer än fördubblade sitt antal mandat i kongressen från 24 till 52.

— För bara elva månader sedan var vi inte representerade i någon lokal valkrets i Spanien. I dag är vi landets tredje största parti och det parti som ökat mest, sa Vox partiledare Santiago Abascal efter valet.

Efter den spanska fascistregimens slut 1975 har högerextrema och högerpopulistiska partier haft svårt att vinna mark i landet. Det förändrades när Vox i december förra året vann elva procent av rösterna i lokalvalet i Andalusien.

Invandringsmotstånd och antifeminism

Partiet har profilerat sig med ett starkt motstånd mot den självständighet som vissa regioner i landet krävt. Vox fick sitt stora mediala genombrott när det stod upp som huvudmotståndare till den katalanska självständighetsprocessen. Andra profilfrågor för partiet är ett motstånd mot invandring och en aggressiv antifeminism.

Vox har starkt motsatt sig det styrande partiets beslut att flytta fascistdiktatorn Francisco Francos kvarlevor från ett mausoleum utanför Madrid till Francos familjegrav. Mausoleumet ses av många som ett monument över fascismen.