Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I Hässleholm samlade Sverigedemokraterna ett 60-tal personer som fick lyssna på partiordföranden Jimmie Åkesson och partisekreteraren Björn Söder, medan Nationaldemokraterna höll ett mindre appellmöte i centrala Södertälje. Störst tåg samlade Nationalsocialistisk front i Karlskrona med drygt hundra deltagare från hela landet.

Första maj utropades 1890 som den internationella arbetarrörelsens gemensamma kampdag för åtta timmars arbetsdag och utvecklades med åren till en allmän kampdag för arbetarrörelsen och vänstern. Att fascistiska och nationalsocialistiska partier manifesterar på samma dag är inget nytt fenomen.

I 1930-talets Tyskland tog nazisterna över firandet och gjorde i och med maktövertagandet Första maj till en helgfri Arbetets dag. Det nazistiska Tyskland var därmed först ut att proklamera Första maj som helgfri dag.
Svenska medlöpare tog efter för att stärka banden till den inhemska arbetarklassen - ofta med krav mot kapitalism, påstått judiskt maktinnehav och för de inhemska arbetarnas nationella enighet.

Under 1970- och 80-talen angreps eller stördes vänsterorganisationernas Första maj-tåg vissa år av skinnskallar och nazister, men det var inte tal om några egna nazistiska demonstrationer eller manifestationer. Nazistiska Nordiska rikspartiet delade ut propaganda i anslutning till de traditionella Första maj-tågen och sålde partiets tidning. 1984 arrangerade en utbrytargruppering ur Bevara Sverige Svenskt, BSS, en misslyckad Första maj-demonstration i Stockholm.

Det skulle dröja till arbetslöshetens och de brända flyktingbarrackernas tidiga 1990-tal innan högerextrema organisationer på allvar tog upp ett eget Första maj-firande.
En 1 maj i början av 1990-talet samlades nazister från hela landet till Vitt ariskt motstånds, VAM, demonstration i centrala Göteborg. Nazisterna bar egna plakat med politiska paroller, men demonstrationen hade fortfarande framför allt karaktären av en motdemonstration.

Men några år senare inledde Nationalsocialistisk front sina Första maj-demonstrationer som skulle återkomma årligen. Det var demonstrationer mer på eget initiativ med dryga hundratalet transporterade ofta uniformerade nazister från hela landet. Ofta bakom parollen ”Sverige vakna” och den 30-talsinfluerade blågula fanan med vasaättens kärve.
Ibland har demonstrationerna urartat såsom i Nora 1998. Då greps ett 90-tal demonstranter av polis som misstänkta för bland annat våldsamt upplopp. De hade inte följt polisens skingringsorder och gick till attack mot utkommenderade polismän.

2004 genomförde Sverigedemokraterna en egen Första maj-demonstration i skånska Perstorp. Socialdemokraterna hade ställt in sitt traditionella tåg och valde att hålla ett kort möte inomhus. Sverigedemokraterna såg då ett tillfälle att gå den traditionella marschvägen men med egna fanor och banderoller. Även den gången talade Jimmie Åkesson och Björn Söder.

Den senare förklarade för det dryga hundratalet demonstranterna varför partiet demonstrerade på den vanligen röda dagen.

- Första maj betraktas idag av många som socialismens dag, men detta är fel. Första maj är arbetarrörelsens och det arbetande folkets dag och med tanke på hur långt socialdemokraterna har fjärmat sig just från det vanliga arbetande folket, som en gång i tiden bar upp deras rörelse, är det fullt logiskt att det är vi sverigedemokrater och inte socialdemokraterna som demonstrerar här i Perstorp idag, sa Björn Söder då.

Sedan dess har Sverigedemokraterna fortsatt demonstrera i skånska kommuner på Första maj. ”Det har nu blivit en tradition för Sverigedemokraterna i Skåne att demonstrera för demokrati, frihet och det svenska folkhemmet. Till skillnad från övriga 1 maj-tåg så framförs det Sverigevänliga åsikter och det andas tro om att ett bättre Sverige är möjligt”, skriver partiet på sin hemsida efter årets demonstration i Hässleholm.

Men de högerextrema organisationernas Första maj-firanden skiljer sig rejält från de mer traditionella i vänstern och arbetarrörelsens regi. Och det finns inte mycket gemensamt med 1890-talets demonstrationer för åtta timmars arbetsdag. Sverigedemokraternas Björn Söder ägnade till exempel hela sitt tal i år åt att gå till hårt angrepp mot muslimer och muslimska organisationer i Sverige.

Alexander Bengtsson
Daniel Olsson