Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sju anhängare till det högerextrema Arbetarnas sociala rättviseparti, DSSS, är misstänkta för brott i samband med lördagens anti-romska protester i Tjeckien.

Expo.se skrev tidigare i veckan om oroligheterna vid protesterna i Tjeckien. DSSS demonstrerade mot stigande brottslighet som de anser beror på en ökad inflyttning av romer från andra delar av landet. Ett hundratal medlemmar från det högerextrema partiet deltog vid protesterna i lördags. Det uppstod sammandrabbningar mellan polis och demonstranter, enligt den tjeckiska polisen.

Fem personer är misstänkta för brott i samband med demonstrationen i staden Varnsdorf och ytterligare två personer i liknande demonstrationer i staden Nový Bor.

Efter händelserna i Varnsdorf misstänks två män för att ha burit nazistiska symboler och tre personer för att ha attackerat polisen. Varav två av personerna kan få upp till sex års fängelse för att ha använt vapen. Den ena personen besköt polisen två gånger med gaspistol under demonstrationen. Vid beskjutningen kom ingen till skada, skriver Prague Daily Monitor.

Efter demonstrationen i staden Nový Bor är två män misstänkta för hatbrott. Den ena mannen bar en T-shirt med slagord som stödjer en mordbrand som begicks på en romsk familj 2008. Vid en fällande dom kan han få två års fängelse. Den andra mannen bar en T-shirt med pronazistiska slagord. Han är åtalad misstänkt för främjande av en rörelse vars syfte är att undertrycka mänskliga fri- och rättigheter. För detta kan han få fem år i fängelse, säger polisen till Tjeckiska News Agency, CTK, enligt Prague Daily Monitor.

Under demonstrationen fick sex personer lindriga skador, varav tre var poliser. 37 personer blev förda till polisstationen för utfrågning.