Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under protesterna på Maidan bildades väpnade grupper för att bekämpa den tidigare regimen. Framträdande i våldsamma sammandrabbningar med polis och i ockuperandet av byggnader var den Högra sektorn, men även aktivister kopplade till det högerextrema partiet Svoboda.

– Protesterna på Maidan, som pågick i Ukraina under flera månader, var huvudsakligen fredliga och bestod av demokrater. Protesterna vände sig mot en kriminell och korrupt regim som inte drog sig för att skjuta mot sin egen befolkning. Under dessa extrema förhållanden samlades oppositionella från flera politiska läger. Det innebar också en öppning och möjlighet för extrema grupperingar att profilera sig, säger Per Anders Rudling, forskare vid historiska institutionen i Lund.

Högra sektorn är bildat av flera högerextrema grupper. Den mest framträdande av dessa är högerextrema Ukrainska nationella alliansen och Det ukrainska nationella självförsvaret, UNA-UNSO.

– Ukrainska nationella alliansen och Ukrainska nationella självförsvaret har tidigare skickat friviliga för att strida i Kaukasien och Sydossetien. Inom Högra sektorn finns även direkta nynazistiska grupper som Vita hammaren och C14, säger Rudling.

I mars meddelade Högra sektorns ledare i Kiev Dmytro Jarosj att han tänker ställa upp i presidentvalet och att ambitionen är att bilda ett parti.

Spänningen mellan Högra sektorn och det ukrainska parlamentet och den sittande interimsregeringen eskalerade efter att den framträdande aktivisten Oleksandr Muzychko dödades den 24 mars. Omständigheterna kring hans död är inte helt klarlagda. Först meddelade inrikesministeriet att Muzychko dödats av polis efter att han öppnat eld i samband med att han skulle gripas. Senare uppgavs att Muzychko begått självmord i samband med gripandet. En kommission som tillsatts av parlamentet ska utreda händelsen.

Anledningen till att Oleksandr Muzychko skulle gripas var att han i februari, beväpnad med en AK47, stormade ett stadshus i västra Ukraina och trakasserade en åklagare och hotade att hänga inrikesminister Arsen Avakov.

Ryssland hade tidigare utfärdat en arresteringsorder på Muzychko, som misstänks för att ha torterat ryska soldater i Tjetjenien på 90-talet, rapporterar BBC. År 2012 kandiderade Muzychko till det ukrainska parlamentet med löftet att "bekämpa judar, kommunister och ryssar".

Hans död har fördömts av Högra sektorn som krävt inrikesminister Arsen Avakovs avgång. Tusentals aktivister i Högra sektorn demonstrerade förra veckan utanför parlamentet. På måndagsnatten avlossades skott nära Maidan i Kiev. Tre personer skadades, varav en tjänsteman, rapporterar ryska Itar-Tass. Högra sektorn har pekats ut som ansvariga och polisen omringade efter händelsen organisationens högkvarter, på ett hotell i staden, och genomförde en husrannsakan. Polisen beslagtog en mängd vapen vid tillslaget.

På tisdagen beslutade parlamentet att samtliga civila och beväpnade grupper ska avväpnas. Företrädare från Högra sektorn har meddelat att de inte kommer låta sig avväpnas så länge konflikten med Ryssland pågår.

"Om kriget fortsätter till Ukraina kommer Högra sektorn att befinna sig i första ledet för att försvara den ukrainska staten. Många av våra fiender vet det", sa Ihor Mazur, regionalledare i Kiev, rapporterar Kyiv Post.

Högra sektorn och det högerextrema partiet Svoboda har relationer med svenska högerextremister. Ledande företrädare för nazistiska Svenskarnas parti har uppmanat friviliga att bege sig till Ukraina. Även företrädare från Nordisk ungdom har varit i landet. Idag befinner sig åtminstone en aktivist från Svenskarnas parti i Ukraina, enligt egen uppgift är han aktiv i Högra sektorn. Svensk polis har även uttryckt misstankar att en av de som misstänks för mordförsöken i Malmö, för ett par veckor sedan, befinner sig i Ukraina. Den misstänkte är medlem i Svenskarnas parti och hade, innan våldsdådet i Malmö, varit en av de frivilliga i Ukraina.

Ämnen i artikeln