Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Journalisten Monica Gunne publicerade på tisdagen en kolumn i Aftonbladet där hon påstår att det finns "regler" som Omar Mustafa inte tagit avstånd från. Enligt dessa regler får män bara gifta sig med en oskuld som har ett gott rykte. Pojkar "förväntas även bevaka och kontrollera sina systrar". Enligt Gunne riskerar pojkar att misshandlas och låsas in om de misslyckas med det. Gunne publicerar även en radda regler som ska gälla kvinnor. De "får inte gifta sig med en kille från en annan etnisk grupp eller religion" och en kvinna som bryter mot "kyskhetsreglerna" riskerar att straffas, menar hon.

Vilka som ligger bakom dessa regler eller var de finns redovisar inte Gunne i sin kolumn. I texten insinuerar hon dock att dessa regler finns inom det Islamiska förbundet. Det är där Omar Mustafa är ordförande. Gunne misstänkliggör även Mustafa för att ställa sig bakom hennes påstådda regelverk.

"Lägg märke till att han glömde nämna både jämställdhet och kvinnors rättigheter i sitt brev. Men det var väl bara som ett slags… förbiseende? Eller?"

Senare på tisdagen tog Aftonbladets chefredaktör Jan Helin ställning mot artikeln:

"Aftonbladet publicerade i dag denna kolumn av Monica Gunne som är fel i sak. Om man inte vet vad Omar Mustafa står för bör man heller inte spekulera i det. Det var olyckligt och ett misstag. Jag har därför valt att publicera detta uttalande i anslutning till kolumnen."

Även Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet tar i en ledarartikel avstånd från Gunnes kolumn.

Gunnes artikel stämmer väl överens med den propaganda som framförs av mindre etablerade kanaler så som den till Sverigedemokraterna närstående sajten Avpixlat. Sajten beskriver Omar som en "riksislamist" och liksom i Aftonbladets artikel, påstås Mustafa ha åsikter som han inte gett uttryck för.

"Islamismen står för kvinnoförtryck, homofobi och antisemitism" och man "kan vara säker på" att Omars "åsikter i dessa frågor är på direkt kollisionskurs med socialdemokratisk politik. Och detsamma gäller förstås alla andra islamister och de allra flesta muslimer.", skriver en läsare på sajten.

På Avpixlat närs konspirationsteorin om att muslimer utgör ett kollektivt hot som försöker infiltrera partier inifrån.

"Islamisterna utnyttjar demokratin som redskap och utnyttjar både politikerna och religionsfriheten, vår tids akilleshäl", står det i en artikel.

Nazistiska Svenskarnas partis nättidning har publicerat en artikel som både är antisemitisk och antimuslimsk, men som följer samma konspiratoriska mönster. Att muslimer kollektivt har ett mål och försöker infiltrera sig i politiken, medan judar kollektivt strävar efter ett annat mål men använder sig av samma medel.

"Muslimerna vill ha makt och inflytande över den svenska politiken. De tar sig därför in i alla partier där de kan påverka.", står det i Svenskarnas partis nättidning.

För att stödja tesen om att muslimer kollektivt verkar utifrån samma intressen används Expressens felaktiga uppgifter angående Omar Mustafas ekonomi. Uppgifter som tidningen publicerade i en kontext som ledde läsaren till uppfattningen att Mustafa kan drivas av dolda intressen.

Hatsajten Exponerat skriver i en rubrik "Stor demo för Omar Mustafa som tjänat miljoner 'svart'". I artikeln ställs en fråga till sajtens läsare:

" Var fick denna arab sina stålar från? Debattera gärna vad ni tror…"

Trots att Exponerat senare publicerade Expressens rättelse om att det inte finns några belägg för att Mustafa är hemlig miljonär, fortsätter konspirationsteorierna att gro.

"Suspekt att Expressen skulle komma med graverande uppgifter om Omar Mustafa.. Något klingar falskt ????" och "svarta pengar.? Vem / vilka betalar Mustafas lön (arbetsgivare) ? Hur kan expressen 'göra fel' taxerad inkomst, är en offentlig uppgift.", står det i kommentarsfältet.

Även Sverigedemokraterna har gett sig in i debatten om Omar Mustafa och kollektiviserar muslimer. Riksdagsledamoten Thoralf Alfsson spekulerar i att det kan bildas ett "muslimskt parti" som kommer få muslimerna att "bekänna färg".

Den tidigare riksdagsledamoten för Sverigedemokraterna Erik Almqvist skriver på Twitter angående kritik mot Socialdemokraternas krishantering:

"Det blir lätt så om man försöker förena islam med demokrati".

Expo Idag har sökt Monica Gunne för en kommentar.

Ämnen i artikeln