Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I lördags beslutade premiärminister Mirko Cvetkovic att paraden inte fick hållas på den planerade platsen. Under kvällen utfärdades också ett förbud mot offentliga sammankomster i Belgrad.
Dagarna innan Pride hade graffiti med slagord som "död åt homosexuella" klottrats i Belgrad, uppger danska DR.
– Stämningen i Belgrad har varit extremt hotfull under flera månader, med fascistiska hot mot paraden som har framförts i serbiska medier. Runt om i staden sitter också affischer med texten "Vi väntar på er". Arrangörerna tar detta på mycket stort allvar och menar nu att polisen och politikerna har gett upp inför hoten, säger Ulrika Westerlund, vice förbundsordförande för RFSL i ett pressmeddelande.

Senast en prideparad arrangerades i Belgrad var för åtta år sedan. Då misshandlades deltagarna av högerextremister och fotbollshuliganer.
– Omvärlden måste reagera när fascistiska grupper i ett land tillåts inskränka mötesfriheten och demonstrationsfriheten. Sverige har en unik möjlighet som ordförandeland i EU att initiera ett långsiktigt arbete mot homofobi och transfobi i hela Europa, säger Sören Juvas, förbundsordförande för RFSL.