Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Homofobiska attacker och trakasserier har blivit allt vanligare i Afrika och homofobin håller på att nå farliga nivåer skriver Amnesty i rapporten Making Love a Crime: Criminalization of same-sex conduct in sub-Saharan Africa. Flera regeringar har kriminaliserat "homosexuella akter" och försöker införa strängare straff. Bland dessa är Uganda, Liberia och Nigeria.

I 38 länder är homosexualitet olagligt. Amnesty International kopplar det ökade antalet hatbrott till den tuffa lagstiftningen.

- Att det förekommer lagar som kriminaliserar samkönade relationer - oavsett om lagarna upprätthålls eller inte - är som att skicka ett giftigt budskap om att homosexuella och transpersoner är kriminella och inte har några rättigheter, säger Widney Brown på Amnesty international i ett pressmeddelande.

En vanlig föreställning om homosexualitet är att det är en västerländsk import som inte hör hemma i den afrikanska kulturen. I rapporten redogörs en rad exempel på mord och våldtäkter av HBTQ-personer på grund av deras sexuella läggning. I Kamerun har människor som pekats ut som homosexuella suttit fängslade i flera år utan att någon rättegång hållits eller något åtal väckts.