Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Jag drar till Stockholm för att stödja motståndsrörelsen mot upptågen och bistå polisen", skriver den 28-årige mannen på sin hemsida.

På en bild poserar han i militärliknande uniform med knä- och armbågsskydd. Han har pannlampa på huvudet och en gasmask i ena handen, en norsk flagga i den andra. Över axlarna har en flagga med Swedish Defence Leagues logga på.

"På grund av omständigheterna i Stockholm och andra platser i Sverige som jag kommer att besöka utrustar jag mig säkerhetsmässigt", skriver han vidare.

Han uppfordrar också andra att sluta upp:

"För de som törs: Res er upp och ta första flyg/tåg/buss eller kör bil till Stockholm eller andra härjade städer i Sverige eller resten av Europa och bekämpa denna invandrarpöbel tillbaka dit därifrån den kom! Jag tar första möjliga transportmedel till Stockholm och drar till kaoset!"

Det var i februari som mannen orsakade ett stort rabalder i Oslo, sedan han i berusat tillstånd och iförd skyddsväst på en buss pratat om att spränga Stortinget, den norska parlamentsbyggnaden. Efter att busschauffören tipsat polisen om samtalet inleddes ett massivt pådrag för att hitta mannen. Han kunde gripas och släpptes senare då det inte kunde bevisas att han hade några konkreta planer på att spränga byggnaden.

Mannen har också poserat med vapen på sin hemsida. Dagar innan han greps i Oslo lade han upp en bild på sig själv med ett hagelgevär. Under bilden skrev han:

"12 kaliber *2 kraftig rekyl. Liten spridning. Dödlig effekt för homo sapiens sapiens på upptill 20-50 meter."

Mannen har varit medlem i den antimuslimska organisationen Stop Islamization of Europe, SIOE, och har bland annat deltagit i en demonstration med antimuslimska Norwegian Defence League, NDL, i december i fjol.

– Han är aktivist för NDL och följs av andra aktivister, säger Tor Bach på den norska antirasistiska organisationen Vepsen som avslöjade mannens planer.

Möjligen kommer mannen att välkomnas av svenska nazistorganisationer. Nazistiska Svenska motståndsrörelsen skrev på sin hemsida i samband med deras direktrapportering från de så kallade "medborgargardenas" framfart i Stockholms förorter i helgen:

"Uppgifter om att människor från västkusten och även Norge är på väg till Sthlm florerar."

Tor Bach tror att han välkomnas i Sverige av den antimuslimska organisationen Swedish Defence League, som han haft kontakt med tidigare, men utesluter inte att han även kan alliera sig med nazister som Svenska motståndsrörelsen eller Svenskarnas parti.

– Han är så full av hat att det är möjligt, säger han.

Ämnen i artikeln