Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Att berätta om vad man kommer fram till i sin forskning är forskarens skyldighet. För det ska man inte behöva ta emot hot. Det här är fullständigt oacceptabelt, jag blir rejält upprörd, säger Helen Dannetun, rektor vid Linköpings universitet i ett pressmeddelande.

Forskaren Peter Hedström och filosofiedoktorn Tim Müller skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter där de presenterar resultatet av forskningen att Sverigedemokraternas väljare utmärker sig i sin fientlighet mot muslimer och mot personer med utländska namn.

80 procent av Sverigedemokraternas väljare är negativa till att ha en muslimsk familjemedlem. 50 procent är negativa till en muslimsk granne och 45 procent är negativa till en muslimsk vårdare. De andra partiernas väljare har en en helt annan bild och är i stort positivt inställda till muslimer.

SD-väljarna utmärker sig också för att reagera negativt på att ha personer med utländska namn som grannar, vårdgivare och familjemedlemmar oavsett om personerna ifråga är muslimer eller inte.

"I jämförelse med övriga partiers väljare framstår SD-väljarna som extrema i sin intolerans och främlingsfientlighet", skrev Tim Müller och Peter Hedström på torsdagen i DN-debatt.

I rapporten framgår det att ett allmänt politiker missnöje inte är det huvudsakliga skälet till att rösta för Sverigedemokraterna. Forskarna menar bilden av Sverigedemokraterna som ett missnöjes parti är skev.

"Stödet för SD är knappast alls förknippat med individernas missnöje med det politiska etablissemanget. Däremot finns det ett mycket kraftigt samband mellan negativa attityder till minoriteter och röstande för SD.", står det i debattartikeln.

Efter debattartikeln fick forskarna ta emot dödshot och i ett SMS kallas de för parasiter.

"Med tanke på din höga åldern borde du vara lite försiktig och hålla truten, så att du kan tillbringa dina sista år genom att njuta av livet tack vare de pengar som du har stulit genom att parasitera inom pseudovetenskap !", står det i ett sms,

– Det var främst riktat mot min medarbetare Tim, men även adresserat till mig. Tim uppmanades att försvinna från Sverige och att inte använda "våra" skattemedel. Om mig säger man att "honom kommer vi ta hand om snart", säger Peter Hedström om hoten i ett pressmeddelande på Linköpings universitet.

Ämnen i artikeln