Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Förlorade mandat län för län

 • Siffrorna återspeglar inte antalet avhopp, utan endast antalet sverigedemokratiska mandat som inte representeras av en SD-politiker. I de län som inte är med på listan har Sverigedemokraterna kontroll över samtliga mandat
 • Stockholm: 6 av 40
  Uppsala: 1 av 15
  Södermanland: 7 av 22
  Östergötland: 1 av 20
  Jönköping: 4 av 33
  Kronoberg: 4 av 18
  Kalmar: 3 av 23
  Blekinge: 3 av 28
  Skåne: 9 av 167
  Halland: 3 av 16
  Västra Götaland: 13 av 91
  Värmland: 3 av 21
  Örebro: 3 av 23
  Västmanland: 11 av 20
  Dalarna: 4 av 26
  Gävleborg: 2 av 27
  Västernorrland: 2 av 10
  Jämtland: 2 av 9
Sverigedemokraterna har efter valet 2010 totalt 612 mandat runt om i landets kommuner. Expo Idag har kartlagt Sverigedemokraternas avhopp och anledningen till dem. Sedan valet har 267 sverigedemokrater, både ersättare och ordinarie, valt att lämna sina uppdrag i kommunfullmäktige. 50 av dessa har lämnat på grund av missnöje med sitt parti.

Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen säger att antalet avhopp inte är förvånande, eftersom många politiker hoppade av direkt efter valet. Att flera som valt att hoppa av partiet sagt att anledningen är toppstyrning tar inte Kinnunen så hårt på.

– Kritiken är sällan konkret utan består mest av floskler. När vi tar ett bredare perspektiv på detta och frågar vad organisationen tycker så kan vi se att deras kritik inte är synpunkter som stöds av flertalet i partiet. Tvärtom finns det ett starkt stöd för hur demokratin fungerar i partiet, säger Kinnunen.

På grund av den höga avhoppsfrekvensen, konflikter och uteslutningar har Sverigedemokraterna även förlorat politiker, men som valt att sitta kvar i kommunfullmäktige. På 81 av Sverigedemokraternas mandat sitter inte någon Sverigedemokrat, omkring hälften av dessa utgörs av tomma stolar. 8 stycken besitts av uteslutna sverigedemokrater och 23 av avhoppade. Ersättare i kommunfullmäktige som hoppat av eller som uteslutits ur partiet räknas inte in i ovanstående siffror.

Eftersom Sverigedemokraterna på flera orter går till val med öppna vallistor, som möjliggör att vem som helst kan skrivas in på listorna, sitter även 9 personer som aldrig varit sverigedemokrater i kommunfullmäktige . Enligt Kinnunen är öppna listor en förklaring till att Sverigedemokraterna har svårt att hålla sina mandat.

– Den främsta anledningen är öppna listor, säger Kinnunen.

Sverigedemokraterna ser dock inte bort ifrån att fortsätta att använda öppna listor, trots att de identifierat just det som ett av huvudproblemen.

– Har vi inte öppna listor kan samma problem uppstå, att vi inte lyckas fylla alla stolar, eftersom vi har för få politiker i vissa kommuner. Det är en avvägning vi måste ta, säger Kinnunen.

Är det möjligt att lita på att en röst på Sverigedemokraterna kommer leda till sverigedemokratisk politik?

– Det är det löfte som vi arbetar stenhård för att kunna ge inför nästa val. Det finns betydligt bättre förutsättningar för att inte råka ut för samma problem nästa val, säger Kinnunen.

Sverigedemokraterna lovade även inför valet 2010 att partiet skulle fylla alla sina mandat.

Ämnen i artikeln