Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Vid husrannsakan hemma hos Curt Linusson fann polisen på onsdagmorgonen ett handeldvapen. Inga vapen hittades i gården utanför Vara, däremot fann polisen tre medlemmar från Nationalsocialistisk front.
Curt Linusson misstänks nu för grovt vapenbrott.

När Expo på onsdagsförmiddagen får tag på Curt Linusson så har han släppts efter förhör och står och matar hönorna när han tar telefonen och berättar om det som hänt på morgonen.

- De tog den soft airgun som de sett på en bild, men det var ju aldrig det de trodde det skulle vara.

- Sedan hittade de en revolver som inte är min. Jag vet inte hur den har
hamnat där. Det står olåst jämnt, vetefan hur det gått till.

Linusson hävdar att han inte känner till revolvern som polisen fann vid tillslaget och att han tror att polisen bara var ute efter information om Legion Wasa.

Curt Linusson är ledare för den nazistiska organisationen Legion Wasa, som organiserar återkommande fältövningar i de västsvenska skogarna. Han är mångårig aktiv medlem i Nordiska rikspartiet och ställde upp i valet till kommunfullmäktige i Lidköping för det egna partiet Skaraborgs svensksocialister.

De senaste åren har Curt Linusson även varit medlem i Nationalsocialistisk front. Den 17 april i år var han en av talarna på Nationalsocialistisk fronts så kallade Hitlermiddag i Trollhättan. Middagen arrangeras årligen till minne av årsdagen av Adolf Hitlers födelse.

Några dagar tidigare hade regeringen gett klartecken för Curt Linussons köp av den mycket nergångna gården utanför Vara som nu kan komma att bli ett nytt viktigt högkvarter för Nationalsocialistisk front. Gårdens starka koppling till organisationen märks bland annat av att medlemmar i Nationalsocialistisk front organiserat vaktpass ute på gården. Några medlemmar i organisationen förklarade också nyligen i en intervju i Göteborgsposten att de hade för avsikt att bosätta sig på gården.