Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var Josef Fransson som förde Sverigedemokraternas talan under debatten om småviltsjakten som hölls på onsdagsförmiddagen. Han riktade kritik mot EU.

- Som medlemmar av Europeiska unionen är vi inte herrar i vårt eget hus, sa Josef Fransson.

Han menade att det var dags att ge tillbaka en del av makten över det egna landet till det svenska folket. Beslutet om småviltsjakten var en del av Sverigedemokraternas EU-kritiska politik, förklarade Fransson.

Bengt-Anders Johansson från Moderaterna tillbakavisade Franssons påståenden om att den svenska staten inte bestämde själv.

- Sverige var inte med i EU när direktivet om småviltsjakt drevs igenom 1993, sa Bengt-Anders Johansson.

Efter omröstningen stod det på riksdagens nätsajt att oppositionen vunnit omröstningen. Texten ändrades dock när det blev klart att så inte var fallet. Regeringen vann, med en rösts marginal.

"Ett hårt slag mot de svenska jägarna" kommenterade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på Twitter efter omröstningen.

Enligt tidningen Dagens Nyheter beror utfallet på ett problem med riksdagens kvittningssystem. Sverigedemokraterna har ännu inte släppts in i kvittningssystemet. Eftersom William Petzäll sjukskrivit sig var de 19 istället för 20. Dessutom var en kristdemokrat som kvittat ut sig närvarande vid omröstningen.

Ämnen i artikeln