Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Bruno Mégret dömdes tillsammans med sin fru Cathrine, före detta borgmästare i den sydfranska staden Vitrolles, till åtta månaders villkorligt fängelse och 8 000 euro i böter för förskingring av allmänna medel.

Paret hade tillsammans använt Vitrolles statsfinanser för att finansiera ett utskick med kampanjmaterial för Mouvement National Républicain under åren 2000 till 2001. Totalt förskingrades 74 600 euro ur stadens finanser.

Partisk och orättvis
När domen föll sa Bruno Mégret till journalisterna på plats att domen var partisk och orättvis.

- Jag överklagar. Det kommer att skjuta upp verkställandet av domen och jag kommer att kandidera i president och parlamentsvalet 2007, sa partiledaren.

- Detta är inte ett beslut grundat på rättvisa. Det är för att få politiska poäng.

Le Pen dömdes
Mégret är inte den enda franska fascistledare som har haft problem med rättvisan. 1997 dömdes Front nationals ledare Jean-Marie Le Pen till närmare två miljoner svenska kronor i böter för ett yttrande om att nazisternas gaskamrar "bara var en fotnot" i historien, tio år tidigare.


Mouvement National Républicain (MNR)

Bruno Mégret grundade Mouvement National Républicain (Nationella republikanska rörelsen) 1999 efter en splitring i Jean-Marie Le Pens Front National (Nationella fronten). Innan han lämnade Nationella Fronten betraktades han som kronprins till Jean-Marie Le Pen.
I presidentvalet 2002 fick Mégret 2,3 procent av rösterna medan Jean-Marie Le Pen gick vidare och slogs mot socialistkandidaten Jacques Chirac i slutomgången i valet om presidentplatsen. Inför valet 2007 har Bruno Mégret sträckt ut en hand för ett valsamarbete med Nationella Fronten, något Le Pen hittills varit ointresserad av.