Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Hess hade hävdat att "det är djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära." Ett påstående som flera av Sverigedemokraternas partitoppar tyckte var oproblematiskt. Bland andra Sverigedemokraternas ordförande i Karlskrona och Linus Bylund, Jimmie Åkessons pressekreterare, försvarade honom.

– Hess pekar på en överrepresentation av brott och han säger att överrepresentationen beror på islams kultur och jag är helt övertygad om att det stämmer, sa SD:s rättspolitiske talesman Richard Jomshof, till Expo Idag i maj i år.

I Sverigedemokraternas partiorgan SD-kuriren stod det:
"Det som Hess påstått är, i partiledningens ögon, i sak korrekt men väl generaliserande uttryckt".

På utfrågningen gav Jimmie Åkesson ett helt annat besked om Hess uttalande.
– Dels är det inte politik och dels är det ingenting som partiet tycker heller, sa Åkesson

Partiledaren fortsatte.

– Det finns människor i det svenska samhället och följaktligen i vårt parti och sannolikt också i andra partier som har de här åsikterna och som inte förstår att man inte tycker så och man utrycker sig i inte på det viset. Gör man det i vårt parti är man inte välkommen.

Åkessons uttalande föll inte i god jord. Det har bloggen "Inte rasist, men..." uppmärksammat. Michael Hess skrev på onsdagen på Facebook:

"Om nu inte Jimmie står bakom mitt uttalande varför ska jag då kämpa vidare?"

Michael Hess fick genast stöttande svar. Bland annat från riksdagsledamoten Carina Herrstedt som menade att Åkesson inte "hunnit tänka efter". Till SVT Blekingenytt hävdar Richard Jomshof att Åkesson uttryckt sig generellt om vilka uppfattningar som "hör hemma i partiet".
- Jag upplevde inte att han kommenterade fallet med Michael Hess, säger Jomshof till SVT.