Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Diskussionen om det islamiska centret i Stenhagen har pågått i flera år. SD i Uppsala har hela tiden varit kritiska och samordnat protesterna i olika Facebookgrupper. Den senaste gruppen ”Nej till islamistiskt center i Stenhagen/Uppsala” skapades av partiet i slutet av juni. Den offentliga gruppen administreras och modereras av Sverigedemokraternas lokala fullmäktigeledamöter, ersättare och politiska sekreterare, vilket tidningen Dagens ETC tidigare rapporterat om.

Partiföreträdarna deltar aktivt som administratörer och med egna inlägg. Med jämna mellanrum kliver någon från partiet in och tillrättavisar användare som inte håller god ton, exempelvis när Uppsalas socialdemokratiska kommunalråd Erik Pelling kallas för ”jävla idiot”.

Eurabiateorin sprids

Antimuslimska konspirationsteorier och grova kommentarer om islam flyger dock under radarn.

I flera fall dyker kommentarer och länkar om det så kallade ”Barcelonaavtalet” upp. Det är myten om att Socialdemokraterna hösten 1995 slöt ett avtal med arabländerna om att låta Sverige invaderas och tas över av muslimer. Påståendena om ”Barcelonaavtalet” är direkt kopplade till den antimuslimska konspirationsteorin Eurabia

När även en av Sverigedemokraternas ersättare i fullmäktige delar en länk till myten om ”Barcelonaavtalet”, lämnas det helt utan åtgärd från hans partikollegor.

I flera kommentarer skriver användare också om ”folkutbytet” som beskrivs som ”folkmord”. Föreställningen om ett folkutbyte i Sverige är en central del i vit makt-miljöns ideologi.

"Islam ska utrotas"

Samtidigt som fullmäktigeledamöter säger till medlemmar i gruppen hålla god ton när de använder svordomar, verkar det vara fritt fram att skriva om annat. Expo hittar kommentarer om att ”islam ska utrotas”, att ”islam ska sparkas ut ur Europa”, ”Död åt islam - världens största dödskult”, eller att "islam ska ut härifrån eller krossas”. Propaganda från den antimuslimska organisationen Swedish Defence League lämnas utan åtgärd.

Även när en gruppmedlem spekulerar i om det kunde vara en idé att bränna byggnaden i Stenhagen händer ingenting. Användaren skriver: ”När jag var liten så brände nazister och rasister flyktingförläggningar på löpande band. Något sådant kanske? Uppmanar dock inte till det”. Inte heller när en användare diskuterar att lägga ett griskadaver vid platsen för att stoppa bygget, händer något.

Kommentarer där lokala socialdemokrater kallas för ”landsförrädare” och ”batikhäxor” förekommer också.

"Vi har missat"

En av de mest aktiva i gruppen är administratören Alexander von Uckermann. Han är politisk sekreterare för SD Uppland och ersättare i fullmäktige i Uppsala. Kommentarer som de om ”Barcelonaavtalet”, ”Död åt islam” och ”folkutbyte” är under hans egna inlägg i gruppen. Han hävdar dock att han inte sett något av inläggen.

— Sådana här extrema saker ska vi inte tillåta. Det måste vara någonting vi har missat, säger von Uckermann till Expo.

Men flera av de här kommentarerna finns på dina egna inlägg?

— Ja, men jag har inte tid att titta på det här hela tiden. Jag gör så gott jag kan utifrån den tid jag har.

”Död åt islam” står bland annat högst upp som första kommentar på ett av dina inlägg?

— Ja, det låter ju inte bra. Men det här är någonting vi har missat. Vi har inte gjort det här med mening.

Jag ser att du och dina partikollegor är aktiva och säger åt folk att hålla god ton, samtidigt ser jag kommentarer som att ”islam ska utrotas”. Hur har ni missat det här?

— Det kan jag inte förklara i detalj, det har bara blivit så. Det är väldigt mycket med en grupp på 1700 personer där alla skriver hej vilt. Du får gärna skicka över inläggen så har vi möjlighet att ta bort dem.

Alexander von Uckermann har fått ta del av alla kommentarer som Expo har hittat. Några timmar senare hade drygt hälften av inläggen försvunnit från gruppen. Alexander von Uckermann återkommer i ett mejl till Expo.

"Vi raderar kommentarer som vi upptäcker är uppenbart olagliga. Det kan dock inte uteslutas att någon sådan kommentar missas, men då försöker vi lösa det när vi får kännedom om det. Vi raderar dock inte olika lagliga åsiktsuttryck även om vi uppmuntrar och strävar efter ett bra tonläge." skriver han.