Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Mannen döms för att ha skickat två brev med sexuellt innehåll och direkta sexuella inviter till en kvinna i närheten av där han bor. Breven skickades under 2017 och 2018. Han har bland annat frågat om kvinnan vill ”knulla” med honom och undertecknat breven ”din hemliga KK”.

Tingsrätten slår fast att det är SD-ledamoten som har skickat breven då hans dna hittades på ett av kuverten. Det andra brevets innehåll var så likt det första att tingsrätten slår fast att det också har skrivits av mannen. Politikern har hela tiden förnekat brott. Han hävdar att han hjälpt en person att klistra igen ett kuvert, men kan inte namnge personen eller närmare förklara varför personen bad just honom att klistra igen kuvertet. Politikern döms till att betala 80 dagsböter på 250 kronor.

Vill inte kommentera

SD-politikern som är i 50-årsåldern sitter som ordinarie ledamot i kommunfullmäktige i Hallsbergs kommun. Han säger att han inte har någon kommentar förrän domen har överklagats.

— Jag har inga kommentarer. Jag väntar på vidare granskning och vill inte gå händelserna i förväg innan domen har överklagats, säger han till Expo.

Hur påverkar det här din roll som politiker i fullmäktige?

— Vi får se. Vi har fram till den 19 november att överklaga.

Vad säger ditt parti om det här?

De säger likadant. Vi får vänta tills den 19 och ta ett ställningstagande då.

Uppmanas avgå

Jimmy Olsson, ordförande i Sverigedemokraterna Hallsberg, säger till Expo att han inte kände till domen.

— Jag får återkomma, ring mig om tio minuter.

I ett samtal några minuter senare säger Jimmy Olsson att han bett SD-ledamoten att avsäga sig sin plats i fullmäktige.

— Jag har tittat på det här närmare nu och jag kommer att be vederbörande att per omgående avsäga sig sina politiska uppdrag. Vi ska inte ha de representanterna inom Sverigedemokraterna.