Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I Vallentuna kommunfullmäktige sitter sedan valet förra året Jenny Laszlo som ledamot för Sverigedemokraterna. Hon har även uppdrag som ledamot i utbildningsnämnden och som ersättare i fritidsnämnden samt är invald som suppleant i den lokala partistyrelsen.

Den 13 februari i år, på årsdagen för de allierades bombningar av den tyska staden Dresden 1945, lägger Jenny Laszlo ut en bild på sin Facebooksida. Till bilden av två människoskelett står texten: ”Hur cirka 500 000 tyskar ’demokratiskt’ utrotades under en natt”. Även om det finns stora variationer är den mest etablerade siffran över antalet omkomna efter bombningarna i Dresden runt 25 000.

Bilden kommer ursprungligen från den antisemitiska och förintelseförnekande aktören Historical Revisionism, som är aktiv på sociala medier.

– Jag har lite svårt att se att det skulle finnas någonting att diskutera. Jag har bara lagt ut fakta som redan existerar överallt, säger Jenny Laszlo när Expo ringer upp.

Under inlägget uppstår det en diskussion där Jenny Laszlo skriver att: ”Våra historieböcker är extremt svartvita. Vi anses för dumma för att klara av sanningar”.

Hänvisar till vit makt-bolag

I diskussionen hänvisar Jenny Lazlo till filmen Hellstorm. ”Där får man ta del av delar som annars hålls hemliga”, skriver hon.

Filmen är gjord av det amerikanska, antisemitiska och förintelseförnekande vit makt-bolaget Renegade. I filmen pekas de allierade, varav många av de namngivna personerna hävdas vara judar, ut som förövarna, medan nazistregimen framställs positivt och Tyskland som det egentliga offret.

När en person i kommentarsfältet anser att hon förskönar Nazistysklands roll blir hennes svar: ”Vi vet utan undantag precis allt av vad du påstår, vi har ju också gått i skolan, läst Aftonbladet och sett Hollywoodfilm. Det är skitlätt rent ut sagt att svälja information man matas med”.

Hon menar att personen endast ser till vinnarnas historieskrivning och vi alla har ett val om vi ska tro på ”den svartvita bild som vi matas med från barnsben”. Enligt Jenny Laszlo måste man ta reda på fakta.

Hon menar att det till exempel krävs mycket kunskap för att förstå att ”det verkliga skälet till vår extrema invandring samt hur svensken kunnat bli så dum att den godtar allt den utsätts för”.

Jenny Laszlo menar i kommentarerna att hon endast tillför ”nyans” till vad som skedde under andra världskriget: ”Ingen säger att någon behöver bli nazist eller förintelseförnekare, men varför envetet välja en enda nyans av verkligheten”, skriver hon och fortsätter i en ytterligare en kommentar:

”Och nej, jag höjer inte Hitler, jag tillför nyans. Han älskade djur, ville rädda sina landsmän som systematiskt avrättades på ockuperad mark”.

Vill inte kommentera

Jenny Laszlo säger till Expo att hon inte vill kommentera vad hon skrivit i kommentarsfältet.

– Min släkt är tysk och vi har förlorat väldigt många på min sida och jag har all rätt att dela med mig om den fakta som saknas så mycket i skolböckerna. Det är inte så mycket mer att säga om det.

Vill du inte svara på eller ens veta vilka frågor jag skulle vilja ställa?

– Nej, jag är inte intresserad. Dessutom vet jag vad du ringer från för ställe också och ni har en så kallad värdegrund som är emot allt vad som är sunt och friskt. Så jag är inte intresserad.

Du sitter i utbildningsnämnden vilket gör dina uttalanden intressanta då du ifrågasätter den bild som skolan ger över vad som hände under andra världskriget.

– Jag har inte påstått någonting om vad skolan inte säger. Det är ingen som har ljugit. Det har jag aldrig påstått, säger Jenny Laszlo, varpå samtalet bryts.  

Via sin Facebook gilla-markerar Jenny Laszlo en mängd olika högerextrema sidor. Hon är även inne på sidorna och gilla-markerar olika inlägg.

I egna inlägg upprörs hon till exempel över att en nazistledare fällts för hets mot folkgrupp, när det finns så många andra som går fria, kallar finansmannen George Soros för ”ondskan personifierad” och sprider antimuslimska konspirationsteorier.

Expo har mejlat frågor till Jenny Laszlo. På sin Facebook-sida bekräftar hon i ett inlägg att hon tagit del av innehållet, men valt att inte återkomma med ett svar.

Ämnen i artikeln