Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Ett inlägg med rubriken ”Fakta folkutbytet 2007 - 2017” publicerades av Sverigedemokraterna i Töreboda på Facebook den 9 maj 2018. Inlägget visade en tabell med siffror över invandringen, hämtade från den högerextrema tidningen Nya tider, och beskrivs visa på ett ”mjukt folkmord”. 

Föreställningen om att det pågår ett folkmord eller ett folkutbyte i Sverige är en central del i vit makt-miljöns ideologi. Flera högerextrema terrorister har försökt legitimera sina terrordåd genom att påstå att vita är utsatta för folkmordspolitik. Idéen var till exempel central för Brenton Tarrant som sköt ihjäl 51 personer när han attackerade två moskéer i Christchurch, Nya Zeeland. 

Sprider artiklar från högerextrema sajter 

En genomgång av Sverigedemokraternas facebookgrupp i Töreboda visar att partiet systematiskt sprider inlägg från de högerextrema sajterna Fria Tider och Nya tider. Bara i år har Sverigedemokraterna i Töreboda delat ett tiotal artiklar från sajterna. 

Sverigedemokraterna har tidigare tagit avstånd från Fria Tider och partiets ideolog, Mattias Karlsson, har på sin egen Facebooksida 2013 beskrivit Fria Tider som en sajt som ”styrs av neofascistiska krafter vars övergripande syfte är att på ett subtilt sätt normalisera icke-demokratiska radikalkonservatism och antisemitism”. Partiet har även tagit avstånd från Nya tider som bildades av redaktionen i Nationaldemokraternas tidning Nationell idag. 

Förra året lämnade Sverigedemokraternas starke man i Hörby sina uppdrag efter att han bland annat propagerat om ett påstått folkutbyte och spridit material från högerextrema sajter som Nya tider och Fria tider. 

Sverigedemokraterna i Töreboda har även spridit en artikel från Svegot, en sajt som drivs av den fascistiska organisationen Det fria Sverige. Det Fria Sverige, som beskriver sig som en ”intresseförening för svenskar”, har etablerat sig i just i Töreboda där de driver vad de kallar ”Svenskarnas hus”. Samtliga bakom Det fria Sverige har en lång bakgrund i den svenska vit makt-miljön och föreningen sprider i sina kanaler vit makt-propaganda.

Flera av de inlägg som sprids av SD-Töreboda på deras Facebooksajt delas även av Sverigedemokraternas ordförande i kommunen, Marco Terenziani. När Expo frågar honom hur han ser på delningarna säger han:

- Jag delar mycket, det spelar ingen roll vem som skriver det så länge det är informativt. Om det dyker upp något i flödet som kan vara av intresse så delar man ju det. Sedan om jag av någon anledning råkar få Fria tider mer i mitt flöde än jag får Expo får du ju ta det med Facebook, säger Terenziani och menar att han inte står bakom rasism. 

Varför delar ni högerextrem propaganda om ett folkutbyte?

- Jag vet inte vad det är, att det pågår en massiv invandring är det väl inget att snacka om. Men det där ordet vet jag inte riktigt vad det är. Jag har ingen aning. Har jag delat det så har jag väl det.

Har du  ansvar för vad du sprider som ordförande och politiker?

- Jag vet inte om det är jag som har delat det eller om någon annan har gjort det. Jag gör bara så gott jag kan, om det dyker upp något i mitt flöde som kan vara intressant för andra så delar jag det. Så hoppas jag också att alla andra gör. Men folkutbytet tycker jag låter illa, men det slinker väl mellan en eller annan grej. 

Kallar fascistmöten för "trevliga familjetillställningar"

När det kommer till delningen av Det fria Sveriges sajt Svegot uppger Marco Terenziani att han inte känt till kopplingen dem emellan, men att han är väl insatt i att Det fria Sverige finns i kommunen med Svenskarnas hus. 

-  De är opolitiska. Själva föreningen ska vara det. Deras privata åsikter behöver inte jag tycka om. Vi har diskuterat det i kommunen. Deras förening är opolitisk och den ska vara det. De håller på med gammal svensk kultur. Om de håller på med vad de sagt att de ska göra så får de göra det för det är inget fel i det. Dom har några grejer och det har bara varit trevliga familjetillställningar. 

I april tidigare i år hade Det fria Sverige ett evenemang i Svenskarnas hus. Dragplåstret för tillställningen var den italienska fascistideologen Roberto Fiore. Han ställde dock in och istället kom spanska Democracia Nationals talesperson Gonzalo Martín Garcia och talade. Det högerextrema partiet har länge haft nära band till flera av Europas nazistpartier, inte minst nu nedlagda nazistiska Svenskarnas parti. 

I Svenskarnas hus höll även vit makt-veteranen Magnus Söderman, som är en av de drivande i Det Fria Sverige, ett tal. 

”Sverige som nationalstat håller inte ihop för att vi känner varandra. (…) Vi är bara mer lika varandra än olika varandra. Vi delar fundamentala kulturella uttryck oavsett om vi bor i norr eller söder och språket hör naturligtvis till och generna hör till”, sa Söderman i sitt tal i Svenskarnas hus. Han sa även att ”vi förlorade andra världskriget” och ”dem europeiska folken förlorade kriget”.

Samma kväll i Svenskarnas hus avslutades med musik från en tysk vit makt-trubadur.

I augusti genomfördes en "sommarfest" i Svenskarnas hus.  Föreningen kombinerade en hoppborg för barn med högerextrema talare från bland annat Tyskland och Rumänien och vit makt-musiker.