Alliance for Peace and Freedom (APF) | Expo.se

Alliance for Peace and Freedom (APF)

Högerextremt paneuropeiskt parti med medlemmar i flera EU-länder som grundades 2015. Generalsekreterare är svensken Stefan Jacobsson. Partiet har finansierats med EU-pengar och uppmärksammats för sin antisemitism och Putinvänliga politik.

Uppdaterad: 
2019-03-07

Europa Terra Nostra

Stiftelsen Europa Terra Nostras symbol.

Alliance for Peace and Freedom, APF, är ett europeiskt parti. Syftet med partiet är att samla högerextremister från olika länder för att agera på EU-nivå och att ta del av bidragspengar från EU.

APF bildades 4 februari 2015 i Europaparlamentets lokaler i Bryssel. På mötet beslutades om styrelse och partistadgar. Initiativet till partiet togs redan 2014. 

Kopplad till APF är stiftelsen Europa Terra Nostra, där den svenske vit makt-veteranen Dan Eriksson är ordförande.

Den svenske nazisten Stefan Jacobsson är APF:s generalsekreterare. Han ledde tidigare det nazistiska Svenskarnas parti och har en lång historia inom vit makt-miljön. I början av 2000-talet hade han en ledande roll i Nordiska motståndsrörelsen

Vice ordförande är den brittiske fascisten Nick Griffin som notoriskt sprider antisemitiska konspirationsteorier och har varit ledare för British National Party. I APF:s styrelse finns bland annat företrädare för det tyska partiet NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) representerade.

Invandringen och konspirationsteorier om att medier styrs av ”en hemlig destruktiv agenda” är dominerande frågor. APF är även ett EU-kritiskt parti som stöttar Putins Ryssland och Assadregimen i Syrien. Genomgående baseras deras politiska ställningstaganden på en antisemitisk analys om omvärlden.

Beviljats partistöd

I Sverige uppmärksammades APF när deras stiftelse Europa Terra Nostra tillsammans med den svenska rasideologiska plattformen Motgift och Logik förlag, som drivs av Stefan Jacobsson, anordnade Manhemdagen 2016. Tillställningen samlade en rad kända svenska vit makt-veteraner.

APF har genomfört aktioner till stöd för den ryska regeringen och företrädare i APF har poserat med skyltar i Bryssel med texten ”Stop russophobia now”. APF:s politiska handlingsplan innefattar ”fördjupade relationer med Ryssland”.

Företrädare från APF reste 2015 och 2016 till Syrien för att träffa företrädare för den syriska regimen som ett led i vad de beskriver som ett ”fredsuppdrag”. APF menar att Syrien är utsatt för en ”sionistisk” och ”imperialistisk” aggression. I oktober 2017 deltog Hervé van Laethem och Stefan Jacobsson i den konferens om Syrien, ”Vändpunkt Syrien - för första gången förlorar gloablisterna ett krig / Wendepunkt Syrien – erstmals verlieren die Globalisten einen Krieg” som anordnades av Europa Terra Nostra i Göteborg.

Expo avslöjade 2016 att APF beviljats ett partistöd på 3,6 miljoner kronor av Europaparlamentet. Stiftelsen Europa Terra Nostra beviljades samtidigt ett stöd på 1,8 miljoner kronor. Detta trots att Europaparlamentet har som villkor att partistöd endast ska beviljas till partier som ställer sig bakom EU:s grundläggande värden om demokrati och mänskliga rättigheter.

Avslöjandet ledde till att Europaparlamentet startade en utredning kring partistödet. År 2017 beviljades dock APF partistöd igen, men utbetalningarna frystes då partiet inte kunde möta EU-parlamentets krav på garantier för att pengarna inte ska missbrukas. 

Nick Griffin förklarade i en text som publicerades i mars 2016 på APF:s hemsida att det pågår en ”muslimsk invasion av våra länder” och en massinvandring från ”tredje världen”. Roten till ”invasionen” är enligt APF en genomarbetad ”talmudisk” och ”sionistisk” plan att utrota vita.

Anslutna partier och politiker

Mouvement Nation, Belgien
Förintelseförnekaren Hervé van Laethem från den identitära organisationen Mouvement Nation sitter som ledamot i APF:s styrelse. Laethem har sedan 1980-talet lett flera radikala grupper och har flera gånger lagförts för sin öppna rasism.

Vlaanderen Identitair, Belgien
En flamländsk identitär rörelse som blev medlem i APF mars 2016. De har nära samarbete med Mouvement Nation.

Olivier Wyssa, Frankrike
Politikern och advokaten Olivier Wyssa är ledamot i APF:s styrelse. Han var tidigare medlem i Front National, men uteslöts 2011 på grund av sitt samröre med den numer av Frankrike förbjudna organisationen L’Œuvre française. Wyssa satt kvar som politisk vilde i Auvergne-Rhône-Alpes regionala parlament fram till valen 2015. Det är oklart om han ingår i någon organisation förutom APF i dag.

Forza Nuova, Italien
Ledaren för Forza Nuova, Roberto Fiore, har de senaste åren varit spindeln i nätet i försöken att bygga allianser mellan Europas högerextrema partier. Han är ordförande för APF. Han valdes in i Europaparlamentet 2008. Partiet saknar idag parlamentarisk representation i Italien.

Democracia Nacional, Spanien
Democracia Nacional företräds av Gonzalo Martin Garcia i APF. Han ansvarar för partiets internationella kontakter. Har tidigare haft kontakt med nazistiska Svenskarnas parti. Partiet har inga parlamentariska företrädare i Spanien. Kandiderade till senaste Europaparlamentsvalet.

Nick Griffin, Storbritannien
Den före detta partiledaren för British National Party, Nick Griffin, sitter som vice ordförande i APF:s styrelse. Griffin var bland annat den som ledde det konstituerande mötet i februari 2015. Griffin satt tidigare i Europaparlamentet för BNP. Griffin driver numer enmansprojektet British Unity.

Stefan Jacobsson, Sverige
Sedan november 2015 APF:s generalsekreterare. Stefan Jacobsson var tidigare partiledare för det numera nedlagda nazistiska Svenskarnas parti.

Dělnická strana sociální spravedlnosti, Tjeckien
Tomáš Vandas, som sitter i styrelsen för APF, är partiledare för det högerextrema tjeckiska partiet Dělnická strana sociální spravedlnosti (Arbetarnas parti för social rättvisa). Partiet har inga mandat i Tjeckien eller i EU-parlamentet. Partiet har gjort sig kända för sina hotfulla marscher genom romska läger och för en protest mot en prideparad. 

NPD, Tyskland
Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD, vann ett mandat i Europaparlamentsvalet 2014. I APF:s styrelse företräds partiet av Ingo Stawitz. Han dömdes 2007 till dagsböter för att i samband med valkampanjen 2005 ha brukat ”överdrivet” våld mot motdemonstranter. Partiet har även fått några få mandat i de senaste lokalvalen i Tyskland.

Ľudová strana Naše Slovensko, LSNS, Slovakien
LSNS, Vårt Slovakien, är ett antiziganistiskt, nationalistiskt, kristet parti med starkt stöd i några regioner i Slovakien. Partiet leds av Marian Kotleba. Vice ordförande Martin Belusky är partiets representant i APF. Vårt Slovakien fick 14 mandat i det Slovenska parlamentet 2016.

Läs mer om #Alliance for Peace and Freedom

Nordiska motståndsrörelsen 2018.

Inflytande från Ryssland eller band till USA?

Publicerad: 
2019-04-04
Nordisk ungdom, Roberto Fiore, Polen, Självständighetsdagen,

I år har den dragit in presidenten i en politisk skandal.

Publicerad: 
2018-11-09
Den svenska nazistveteranen Stefan Jacobsson.

Nya regler ska täppa till kryphålen.

Publicerad: 
2018-04-25
Daniel Höglund

Framträdande europeiska fascister och svenska nazistveteraner samlas till en pro-Assad-konferens i Göteborg i helgen. Analysen av konflikten i Syrien bygger på en antisemitisk idé.

Publicerad: 
2017-10-26
Den svenska nazistveteranen Stefan Jacobsson.

Den fascistiska sammanslutningen Alliance for peace and freedom, APF, får inte några EU-miljoner i bidrag. Partiet med den svenska nazistveteranen Stefan Jacobsson som generalsekreterare har missat sista datum för ansökan.

Publicerad: 
2017-10-10

Utfärdats ett inreseförbud. Två framträdande brittiska högerextremister stoppas från att vistas i Ungern.

Publicerad: 
2017-05-29

Misslyckats lämna garantier. Den rasideologiska sammanslutningen Alliance for peace and freedom, APF, är i ekonomisk kris. EU-bidragen har frysts och nu riskerar de att förlora sitt högkvarter som fungerat som en högerextrem samlingsplats i Bryssel.

Publicerad: 
2017-03-22

I en läckt video ertappas ledande högerextremister delta på vit makt-konsert.

Publicerad: 
2017-02-20

EU utreder miljonbidrag. På torsdagskvällen frågades vit makt-veteranen Stefan Jacobsson ut i Europaparlamentet. Utfrågningen är en del av utredningen om EU:s miljonstöd till den rasideologiska sammanslutningen Alliance for Peace and Freedom. Stefan Jacobsson fick bland annat frågor om sin roll i ett nazistiskt bokförlag.

Publicerad: 
2017-02-09

Kommentar, Daniel Poohl. Han stödjer Putin och skyller Breiviks terror på det postmoderna samhället. Vaclav Klaus, Tjeckiens ex-president, är som hämtad från ett högerextremt kommentarsfält. Under fredagen belönas han av SD:s internationella vänner med ett frihetspris. Publicerad: 
2016-11-04

Following revelations by Expo that millions of euros in EU subsidies have been granted to fascist and nazi party organizations, the subsidies are now being reviewed by the European Parliament’s constitutional committee, as demanded by 280 lawmakers. 


Publicerad: 
2016-05-12

EU-bidrag till fascister. Efter Expos avslöjande om miljonrullningen av EU-bidrag till fascistiska och nazistiska partisammanslutningar granskas utbetalningarna av Utskottet för konstitutionella frågor. 280 parlamentsledamöter har begärt granskningen.

Publicerad: 
2016-05-12

EU-miljoner till fascistsammanslutningar. Allt fler partigrupper i EU kritiserar Europaparlamentets utbetalningar av miljonbelopp till nazistiska och fascistiska partisammanslutningar. Flera parlamentsledamöter ifrågasätter om EU följt regelverket när de behandlat ansökningarna.

Publicerad: 
2016-05-04

European fascist and nazi associations have been given nearly two and a half million euros in EU subsidies since 2014 – despite the tightening of EU regulations that same year in order to prevent such funding. EU lawmakers say they were unaware of the cash flow.

Publicerad: 
2016-04-22

EU-stöd till fascister. Över 20 miljoner kronor har beviljats i EU-bidrag till europeiska sammanslutningar av fascister och nazister sedan 2014 – trots att EU samma år skärpte reglerna för att stoppa bidragen. EU-politiker är ovetande om pengaflödena.

Publicerad: 
2016-04-20

Extreme right funding. Marita Ulvskog, MEP for the Swedish Social Democrats, was one of those who, in 2014, pushed the EU to prevent its funds going to fascist organizations. Following Expo’s revelation that vast funding once again have been disbursed to an association of fascists and nazis, Ulvskog is calling for an emergency meeting of her European parliamentary group.

Publicerad: 
2016-04-15

Sidor