Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

”Vi är frihetliga nationalister, varken mer eller mindre. Nej vi är inte nazister. Nej vi är inte fascister och nej vi är inte främlingsfientliga eller så där”, förklarade Magnus Söderman, en av ledarna i föreningen Det fria Sverige, DfS, nyligen i organisationens podd Svegot. 

Bara dagar tidigare hade föreningens ordförande, Dan Eriksson, i Sveriges radio P4 Skaraborg beskrivit DfS som en ”intresseförening för svenskar” och jämfört den med minoritetsföreningar. 

Uttalandena från de båda ledarna sker med anledning av Expos avslöjande om att DfS, efter att ha samlat in pengar, köpt ett hus i Töreboda kommun. Huset är tänkt att fungera som en samlingspunkt. 

Magnus Söderman har en lång bakgrund inom vit makt-miljön, bland annat har han varit aktiv i nazistorganisationer som Svenskarnas parti och Svenska motståndsrörelsen, där han var organisationens ideolog.

Dan Eriksson är idag ordförande i den paneuropeiska rasideologiska stiftelsen Europa Terra Nostra och har även han en lång historia inom vit makt-miljön. Senast drev han projektet Motgift tillsammans med Söderman och han har även varit aktiv i Svenskarnas parti, nazistiska Info-14 och högerextrema Nationaldemokraterna.

Utåt vill DfS framstå som en god kraft som ska ”ge tillbaka till lokalsamhället”, och den rasistiska ideologin tonas ned. 

”Det fria Sverige vill vara en positiv kraft i de samhällen där vi verkar, och hoppas kunna bidra till att göra Töreboda till en än mer attraktiv ort för svenskar att bosätta sig i i framtiden", skriver DfS på sin hemsida. 

"Nürnbergrättegångarna var en skam"

En närmare titt på föreningens aktivister visar att den inte är så oskyldig som de nu vill ge sken av. På föreningens medieplattform Svegot spelas vit makt-musik, och programledarna för fram pro-nazistisk propaganda. I ett av poddprogrammen från oktober beskriver ordföranden Dan Eriksson Nürnbergrättegångarna mot ledande personer i Nazityskland som ”ett skådespel utan dess like och en skamfläck på den europeiska civilisationen”.

Dan Eriksson hävdade även att ”stora delar av bevisningen” mot ledande nazister har ”motbevisats”. 

Programledaren och styrelseledamoten i DfS Daniel Frändelöv flikade in i samma program:

”Förloraren i ett krig får skulden för allting, allting som har hänt mer eller mindre. Det var liksom tyskarnas fel och de var tvungna att erkänna det givetvis och betalar väl fortfarande skadestånd för detta.”

Hyllar ökänd terrorist

Bara en månad efter att DfS lanserades förra året hyllade Magnus Söderman den amerikanske terroristen Robert Jay Matthews från terrorgruppen The Order, som bland annat gjort sig skyldig till mord. Matthews dödades i en eldstrid med FBI när han skulle gripas.

"Du är min hammare. Mitt stridsvapen", skrev Söderman på Facebook i december 2017.

Frontfigurerna i DfS har en lång bakgrund av att ha gjort nazistiska och våldsbejakande uttalanden.

År 2014 när Magnus Söderman var programledare i podden Motgift, Svegots föregångare, förklarade han att han vill skapa en svensk nationalism som är ”vad nationalsocialismen var för tyskarna i början av 1900-talet. Skit samma vad den kallas”.

År 2011 skrev han på Facebook:

”Adolf Hitler var en vis, klok och stor man och ett föredöme. Han hade ett stort hjärta, han var god och medkännande, han ville vår ras bästa.”

Dan Eriksson sa i Motgift 2015 att "judarna vill utradera Europa". 

Magnus Söderman och Dan Eriksson har även flera gånger försvarat våldsamma attacker. 

År 2014 kastades rökbomber in på en aborträttsfestival i Stockholm. Något som vann gillande hos Magnus Söderman.  

"Bra gjort. Jag applåderar. Jag vill se mer av den typen av direktaktioner mot de här avgrundsrörelserna”, sa han i Motgifts podd.

Daniel Frändelöv har en bakgrund i den rasistiska podden Ingrid & Conrad. I en intervju under Almedalsveckan 2017 med Pär Öberg, ledare för Nordiska motståndsrörelsens politiska gren, uttryckte Frändelöv förståelse för personer som bränner ned flyktingboenden.

”Smäller man upp ett asylboende i närheten – jag förstår verkligen folk som tänder eld på det.”

Han avslutade intervjun med att förklara att han och Nordiska motståndsrörelsen kämpar åt samma håll.