Radikalhögern minglade i Almedalen – alla var där | Expo.se

Radikalhögern minglade i Almedalen – alla var där

Publicerad 2017-07-09 17:20

Vera Oredsson, veteran inom Nordiska rikspartiet, deltog tillsammans med Nordiska motståndsrörelsen under Almedalsveckan 2017.

Vera Oredsson, fd partiledare för Nordiska rikspartiet, är den svenska nazismens viktigaste länk bakåt i tiden. Sedan ett par år tillbaka är hon medlem i NMR. Här syns hon med den papperstidning som NMR delade ut i Almedalen under veckan.

Inte bara Sverigedemokraterna och Nordiska motståndsrörelsen, utan även en rad mindre grupper och personer ur den högerradikala miljön i Sverige var på plats i Almedalen under veckan som gick.

Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson drog ingen storpublik på plats i Visby under sin dag på politikerveckan, men lyckades bättre med genomslaget i media, där de fick fler omnämnanden än såväl C som V, MP och KD.
 

Sverigedemokraterna under Almedalsveckan 2017.
Partitopparna i SD Richard Jomshof och Mattias Karlsson och riksdagsledamoten Linus Bylund lyssnade på Jimmie Åkessons tal på fredagskvällen. Foto: David Lagerlöf

Det var dock inget mot Nordiska motståndsrörelsen, som kan gratulera sig till ett enormt genomslag sett till insatsen. Enligt Almepressen, en omvärldsbevakningstjänst för politikerveckan, omnämndes organisationsanamnet 746 gånger under veckan tillsammans med ordet Almedalen. Detta ska ställas i relation till partinamnet Sverigedemokraternas 525 omnämnanden.
 

Pär Öberg från Nordiska motståndsrörelsen.
NMR:s talesperson Per Öberg i Almedalen. Organisationen hade cirka 50 aktivister på plats mellan fredag och söndag. Foto: David Lagerlöf

Men SD:s medverkan och NMR:s aktiviteter, som bland annat inbegrep att bränna en regnbågsflagga och flaggor tillhörande Byggnads och Socialdemokraterna, troligen vandalisera syndikalisternas tält natten till lördagen, störa Miljöpartiets presskonferens med talkörer, samt att manifestera med fanor under M-ledaren Anna Kinberg Batras tal, var inte det enda vi kunde se av de högerradikala i Visby.
 

 Almedalen BecirSandelius
Redan i början av veckan fördes Bechir Rabani från aktivistgruppen Megafonerna bort av Säpo-vakter i samband med Vänsterpartiets presskonferens. Till höger: Camilla Sandelius. Foto: Privat

Bechir Rabani är känd för en Youtubevideo i början av året där han, i samarbete med Nya Tider-redaktören Sanna Hill, uppmanar tittarna att systematiskt uppsöka journalister i deras hem. Syftet är att få stopp på granskningar av extremhögern.

Expo har tidigare berättat om hur Rabani i sociala medier uttryckt stöd för Nordiska motståndsrörelsen och gjort en rad grova antisemitiska utspel.

Med sig till Vänsterpartiets presskonferens hade han Camilla Sandelius, initiativtagare till ett medborgargarde på Gotland hösten 2016. Gardet välkomnade nazister från NMR:

”Några medlemmar är medlemmar i Nordfront och dessa tar vi varmt emot eftersom de står för en gemensam sak tillsammans med oss. Trygghet och gemenskap.”
 

 Almedalen Nina
Sverigedemokraten Nina Drakfors från Skara var också på plats. Hon var tidigare den enda kända aktivisten inom gruppen Granskning Sverige, som specialiserat sig på att publicera manipulerade intervjuer med journalister. och har även medverkat som talare vid Folkets demonstration flera gånger de senaste åren. Foto: Privat

 

Daniel Frändelöv under Almedalsveckan 2017.
Daniel Frändelöv (känd under pseudonymen Conrad) utanför NMR:s tält. Foto: David Lagerlöf

Daniel Frändelöv driver tillsammans med Ingrid Carlqvist podcasten Ingrid & Conrad, som under det senaste åren har den fått en tydligare rasideologisk och antisemitisk profil. Frändelöv avslutade I&C:s livesändningar under torsdagen med att säga ”hell seger” och ”sieg heil”.

Dagen därpå intervjuade han ledaren för NMR:s parlementariska gren, Pär Öberg. Både Öberg och Frändelöv uttryckte förståelse för gärningsmännen bakom bombdåden i Göteborg.

Daniel Frändelöv gjorde därefter en koppling till brandattacker mot flyktingboenden:

”Smäller man upp ett asylboende i närheten – jag förstår verkligen folk som tänder eld på det.”

Han avrundande samtalet med att säga att Ingrid & Conrad och NMR ”kämpar åt samma mål”.
 

Ingrid Carlqvist under Almedalsveckan 2017.
Ingrid Carlqvist var på plats i Visby. Foto: David Lagerlöf

 

De Fria håller torgmöte under Almedalsveckan 2017.
Den konspirationistiska organisationen ”De Fria” medverkade. Foto: David Lagerlöf

 

Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg under Almedalsveckan 2017.
NMR-ledaren Simon Lindberg riktade sig i sitt tal vid Hamnplan under fredagseftermiddagen till Sverigedemokraternas gräsrötter och väljare samidigt som han markerade mot SD:s ledning:

”Längst ned i botten finns den stora massan människor och väljarna och sympatisörerna. Ni har alltsomoftast väldigt sunda åsikter, långt från ledningen i toppen, och en önskan om en radikal förändring och därmed en förbättring för vår nation.”
Foto: David Lagerlöf/Expo


 

 Almdalen NMR M
Under Almedalsveckans sista dag genomförde NMR en manifestation med fanor i samband med att moderatledaren Anna Kinberg Batra höll sitt tal. Foto: Privat


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons