Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

För ett knappt år sedan lanserade vit makt-gruppen Det fria Sverige sin nya plan. För föreningen, med den uttalade ambitionen att bygga en folkrörelse, var fastighetsköpet ett delmål. Här vill de etablera ett ”Svenskarnas hus” – ett klubbhus för föreningens medlemmar att samlas i.

Den 22 oktober gick Det fria Sverige ut med att de nu lyckats samla in en miljon kronor till projektet. Samtidigt passade föreningen på att meddela att ett första förvärv var gjort. De vill inte berätta var men Expo kan nu avslöja att lokalen ligger i Töreboda kommun.

En högerextrem tradition

Enligt uppgifter från Lantmäteriet köpte Det fria Sverige lokalen för 450 000 kronor den 5 oktober. Fastigheten, som i dag är en fabrikslokal på 546 kvadratmeter med tillhörande tomt på nästan 2000 kvadratmeter, vill föreningen omvandla till ett allaktivitetshus och högkvarter för rörelsen – med möteslokal, kafé och gym.

I föreningens livesändning med anledning av insamlingen beskriver styrelseledamoten Daniel Frändelöv det kommande allaktivitetshuset som ”en milstolpe i den nationella kampen” och föreningens ordförande Dan Eriksson säger att ”något liknande har inte funnits i Sverige sedan Manhemsalen”.

Daniel Frändelöv under Almedalsveckan 2017.
Daniel Frändelöv, ledamot i föreningen Det fria Sverige kallar köpet av fastigheten i Töreboda för en "en milstolpe i den nationella kampen". 

Samfundet Manhem var en nazistisk förening i Sverige grundat 1934 av den svenska nazisten Carl-Ernfrid Carlberg. I deras lokal på Odengatan i Stockholm höll föreningens företrädare bland annat tal om deras ”intryck från den nationalsocialistiska partidagen i Nürnberg 1936”. Samfundet förde också register över judar i Sverige.

”Det är en tradition vi kliver in i här med den här typen av verksamhet”, säger Magnus Söderman, styrelseledamot med bakgrund i nazistiska Svenska motståndsrörelsen (numera Nordiska motståndsörelsen, NMR) apropå Erikssons liknelse med Manhemsalen.

Riskerar bli ett nytt vit makt-fäste

Den svenska nazismens starkaste fäste i dag är i Ludvika, Dalarna. Där har flera aktivister i Nordiska motståndsrörelsen valt att bosätta sig och invånarna har fått vänja sig vid att nazister sprider propaganda på gatorna och att kommunpolitiker hotats. I och med Det fria Sveriges fastighetsköp riskerar nu Töreboda att bli ännu ett vit makt-fäste.

Ett av Det fria Sveriges kriterier vid husletandet var att fastighetspriserna i området skulle vara låga. ”Vi vet redan att många familjer och annat vill flytta till närheten av Svenskarnas hus”, säger Dan Eriksson i föreningens livesändning.

2017 listades det område där föreningen nu köpt fastighet som ett av de tio billigaste i hela landet i företaget Fastighetsbyråns årliga kartläggning.

”Det låter inte jättekul”

Säkerhetssamordnaren på Töreboda kommun, Per Ahlström, känner inte till föreningen Det fria Sverige eller deras fastighetsköp i kommunen när Expo ringer upp.

– Det låter inte jättekul. Spontant känns det inte så jätteviktigt att de etablerar sig just här, var de etablerar sig är inte så intressant utan att de etablerar sig. Att det finns en grogrund för sådant, säger Per Ahlström.

Enligt honom har kommunen inte haft några större problem med högerextremism tidigare. Data från Expos årliga sammanställning över vit makt-aktiviteter visar att det under de senaste tre åren bara spridits propaganda i kommunen vid åtta tillfällen.

Enligt Per Ahlström har det arbetet och de utbildningar som kommunen tagit del av i dessa frågor organiserats av polisen i Skaraborg.    

– Mig veterligen har vi inte haft en alltför hög närvaro av den här typen tidigare men nu finns det naturligtvis anledning att ta tag i den här frågan, säger Per Ahlström och fortsätter:

– Vi behöver inte uppfinna hjulet på nytt, utan får vända oss utåt och ta hjälp av kommuner som har liknande erfarenhet för att höra hur de har gjort.

Bakgrund i nazistgrupper

Flera av föreningen Det fria Sveriges företrädare har bakgrund i nazistiska organisationer som Svenskarnas parti, Svenska motståndsrörelsen och Nationaldemokraterna och driver aktivt påverkansarbete genom poddar och artiklar på sajten Svegot.

Föreningens ambition är att med hjälp av föreningsmedlemmar starta ombyggnad och upprustning av fastigheten och ha den klar för inflytt februari 2019.

Anna Fröjd, Daniel Poohl 

Ämnen i artikeln