Stefan Borg hoppar av efter Expos avslöjande | Expo.se

Stefan Borg hoppar av efter Expos avslöjande

Publicerad 2018-10-22 16:21

Stefan Borg, Sverigedemokraterna, Hörby

Sverigedemokraternas gruppledare i Hörby, Stefan Borg, avgår som kandidat till posten som kommunstyrelsens ordförande. Det efter Expos och andra mediers avslöjande om att han spridit homofobi och rasism på sociala medier. Nu lyfter SD fram sin vice gruppledare till posten.

”Jag har bestämt mig för att inte kandidera till posten som kommunstyrelsens ordförande. Den mediala uppmärksamhet som riktats mot min person har gjort det omöjligt för partiet i Hörby att istället fokusera på det som är det viktiga, Hörbys framtid och den politik som vi vill driva för kommunen”, säger Stefan Borg i ett pressmeddelande från Sverigedemokraterna i Hörby.

Stefan Borg väntades att bli Sverigedemokraternas första ordförande i en kommunstyrelse efter att partiledningen ingått ett valtekniskt samarbete med Moderaterna och pensionärspartiet SPI. 

För ett par veckor sedan avslöjade Expo att Borg på Facebook skrivit om ”befolkningsutbyte”, gjort homofobiska uttalanden, länkat till en rad rasistiska sajter och gått i försvar för den högerextrema tidningen Nya tider. Han har även i flera inlägg lyft fram rysk propaganda och gjort pro-ryska utspel. Bland annat har han beskrivit Ryssland som en ”stabiliserande och fredsskapande makt”. 

Sverigedemokraterna i Hörby kommer istället låta Cecilia Bladh in Zito, som är vice gruppledare för Sverigedemokraterna i kommunen, kandidera till posten som kommunstyrelsens ordförande. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons