Borg (SD) var medlem i prorysk propagandagrupp | Expo.se

Borg (SD) var medlem i prorysk propagandagrupp

Publicerad 2018-10-11 12:56

Stefan Borg, Sverigedemokraterna, Hörby

SD-politikern Stefan Borg blivande ordförande i Hörbys kommunstyrelse.

Nya avslöjanden om Sverigedemokraternas första kommunstyrelseordförande Stefan Borg visar att han varit medlem i en pro-rysk propagandagrupp på Facebook. Förra veckan avslöjade Expo även att han spridit högerextremism på sociala medier.

I helgen avslöjade Expo att Sverigedemokraternas första kommunordförande, Stefan Borg, på Facebook skrivit om ”befolkningsutbyte”, gjort homofobiska uttalanden, länkat till en rad rasistiska sajter och gått i försvar för den högerextrema tidningen Nya tider. Han har även i flera inlägg lyft fram rysk propaganda och gjort pro-ryska utspel. Bland annat har han beskrivit Ryssland som en ”stabiliserande och fredsskapande makt”. 

Nu visar Patrik Oksanen i en ledare på Hela Hälsingland att Stefan Borg, som blev kommunstyrelseordförande i Hörby efter ett valtekniskt samarbete med Moderaterna, varit medlem i gruppen ”Ryssland i massmedia”. Gruppen beskrivs av Oksanen som en av de ”grövre pro-ryska propagandagrupperna på svenska delen av Facebook”.

Oksanen lyfter upp en rad pro-ryska inlägg, flera från i år, som Stefan Borg skrivit eller delat på Facebook. ”Bra fråga” skriver han om alternativmediesajten Nyheter idags åsiktsartikel ”Bör Sverige bjuda in ryska valobservatörer”. I artikeln påstås Ryssland ha ett mer ”raffinerat system” för röstning. 

”Stefan Borgs värld är inte unik. På många sätt är han ganska representativ för gräsrötterna som rör sig i SD:s nätmiljö. De får sin världsbild formad på sajter där ren rysk propaganda eller ryska narrativ kring olika saker är de rådande. Det är berättelser som många gånger bygger på just konspirationer”, skriver Oksanen. 

”Skrev som privatperson”

Till Expo tog Stefan Borg i lördags avstånd från sina delningar på Facebook. Om regimen i Ryssland skrev han i ett mejl:

”Jag är kritiskt inställd till regimen i Ryssland och till deras ledare. Om jag tidigare uttryckt mig på ett sätt som uppfattats som positivt så ber jag om ursäkt för det, det är inte en uppfattning som jag har.”

Till Norra skåne säger Borg att han skrivit inläggen som ”privatperson” och att privatpersoner ibland måste dra saker till sin spets. Han säger även till tidningen att han inte ser något problem med att han länkat till den antisemitiska bloggen Mörkläggning. På sajten sprids antisemitiska rasteorier och vit makt-litteratur delas.

”Jag är en varm förespråkare av yttrandefrihet. Jag tycker man kan lyssna på alla och bemöta alla felaktigheter”, säger han. 

Han säger samtidigt att han ibland formulerat sig på ett sätt som ”lämnar utrymme för misstolkning”.  Till P4 Malmöhus uppger Borg att han inte ångrar ”tankarna bakom” sina inlägg. 

Moderaterna får kritik

Efter att Borgs förehavanden på Facebook avslöjats så har kritik framförts mot Moderaternas lokala samarbete med Sverigedemokraterna. Oksanen skriver: 

”Klassiska moderater som värnar rikets väl och ve och säkerhet kan inte rimligtvis samarbeta med en person som Stefan Borg, hur mycket han än gör avbön idag.”

HBT-förbundet Öppna Moderater har reagerat på Borgs homofobi och skriver i ett uttalande:

”Moderaterna i Hörby bör snarast själva nu ta initiativ till en offensiv politik för att stärka hbtq-personers livssituation i Hörby.”


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons