Våldsprofet för en hotad vithet | Expo.se

Våldsprofet för en hotad vithet

Publicerad 2019-05-06 16:45

David Lane and the myth on white genocide
Mytkollen

Regeringar som ockuperas av judar, invandring som krigsföring och de 14 orden som ledstjärna. Terroristen och nazisten David Lanes föreställningar har i trettio år använts för att rättfärdiga våld och terror som självförsvar för den vita rasens överlevnad.

I slutet av april sköts en person till döds och flera skadades i en synagoga i USA, mitt under den judiska högtiden pesach. Gärningspersonen var en ideologiskt motiverad terrorist.

Bara en dryg månad tidigare hade Brenton Tarrant skjutit ihjäl 50 personer mitt under pågående fredagsbön i två olika moskéer i Christchurch, Nya Zeeland.

Båda gärningspersonerna publicerade sitt manifest på internet innan dådet. Och båda delar de föreställningen om att vita är utsatta för en systematisk utplåning. I Tarrants skrift kallades konspirationsidén för ”Det stora utbytet”. I Earnests version kallas det för ett ”folkmord”. 

Expos projekt Mytkollen fortsätter med en granskning av myten om ett pågående folkmord på vita. En konspirationsteori som populariserades av den amerikanska nazisten David Lane under 1970-talet. Myten gick på export, David Lane fick status som martyr och fortfarande inspirerar den mest extrema vit makt-miljön att ta till våld.

Läs om Folkmordet på vita här.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons