Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Efter krigsutbrottet mellan Israel och Gaza har det uppmärksammats hur protesterna mot Israel i vissa fall även fått en antisemitisk prägel. Det har rapporterats om antijudiska incidenter i Sverige och övriga Europa, vilket bland annat SKMA lyft fram.

Även inom den rasideologiska miljön har det varit reaktioner på kriget. Den för nazismen inneboende antisemitismen har dessutom slagit ut i full blom.  

Den 15 maj i centrala Kristianstad brann den israeliska flaggan. Bakom aktionen stod nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR. För NMR är Israels agerande i kriget bara en förlängning av vad som sker i resten av världen. Med andra ord, i NMR:s världsbild är de ”judiska kolonisatörerna” i Gaza bara en del av den världsomspännande judiska konspirationen som under ytan styr stora delar av världen.

”Vi tänker inte stå tysta när sionisterna mördar palestinierna och stjäl deras land! Vi tänker inte stå tysta när samma främmande makt mördar vårt eget folk!”, skanderade den lokala nazistledaren på torget i Kristianstad.

”Hitler var human”

Den notoriske antisemiten Ahmed Rami, som via egna kanaler som Radio Islam och gästspel hos övrig extremhöger under decennier spridit sitt judehat, medverkar i en av NMR:s poddradiosändningar den 16 maj.

Även för Ahmed Rami är Israel-Gazakriget bara en del av ett större judisk sammansvärjning.

”Problemet är att Tyskland är ockuperat. Sverige är ockuperat. Amerika är ockuperat. Det här är internationellt. Det är en judisk, internationell makt som dominerar, ockuperar hela världen. Det är ingen överdrift. Det är en verklighet”, menar han i sändningen.

Ahmed Rami framhåller i sändningen att han tycker att Adolf Hitler var för snäll mot judarna. Han menar i stället att vi i dag måste agera hårdare mot ”ockupanterna”:

”Han har varit för snäll mot de som var till exempel i Auschwitz. De hade biografer, de hade musik, de hade bad, simbad … Alltså han var human, Hitler var mycket humanisk (sic) egentligen. Och jag tycker inte att man ska vara humanisk mot ockupanter.”

NMR:s egen rapportering om aktionen Kristianstad, där den israeliska flaggan brändes. 

Judisk lobby styr SD

Andra grupper och poddar har reagerat på att framträdande företrädare för Sverigedemokraterna ensidigt tagit ställning för Israel i konflikten.

”Populisterna vill bli vittvättade av den israeliska högern genom att få någon slags kosherstämpel, det är vad det handlar om” säger Christoffer Dulny, tidigare aktiv i Sverigedemokraterna och medgrundaren till den insomnade nyfascistiska gruppen Nordisk alternativhöger, i sin podd Vita Pillret.

Även Magnus Söderman från Det fria Sverige, DFS, hävdar i en av organisationens poddar att Sverigedemokraterna och miljön runt partiet blivit alltmer Israelvänliga de senaste åren. Han menar att det är en utveckling som drivits på av starka lobbygrupper, framför allt från USA.

”Hatten av för den judiska lobbyn. De är skickliga. De vet vad de gör”, säger han.

Sionister

I ett annat poddavsitt från DFS hävdas det att det är den "judiska lobbyn" som fått SD att gå från att vara ett antisionistiskt parti till som de ser det ett prosionistiskt. Björn Björkqvist, tidigare Nationalsocialistisk front och Svenskarnas parti och i dag DFS, säger i poddsändningen att vi måste se hur sionismen kunnat få så stor spridning:

”Det rör sig om en väldigt aggressiv ideologi i grund och botten. Som sen har kunnat få luft under vingarna i och med skuldbördan som alla vita människor ska gå runt att bära på. Eftersom vita till skillnad mot judar tydligen betett sig illa historiskt.”

I podden Motströms menar den högerextrema profilen Jonas De Geer att den här ”judiska lobbyn” har en extremt stor makt och att de på ett markant sätt påverkar politiken. ”Den judiska lobbyn i USA toppstyr den amerikanska utrikespolitiken”, säger han i podden.

De Geer menar även att rapporteringen påverkas av judiskt inflytande:

"Nämen det är så det framställs också i svensk media som också är på något sätt judisk styrd, helt enkelt. Det är alltid palestinierna som angriper först. Det är dom som har skickat raketer här då mot Israel.”