Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

För Silvio Berlusconi står mycket på spel. Han står för tillfället inför rätta i Milano, åtalad för nya anklagelser om mutbrott. Denna gång ska statsministern ha mutat två domare. För att slippa en fällande dom försöker Berlusconi och hans blåbruna regeringskoalition driva igenom en lag om immunitet för statsministern. Helst också för andra ministrar och parlamentsledamöter.

Med ett positivt valresultat i ryggen kommer Berlusconi ha stora möjligheter att kunna driva igenom lagen innan det är dags för honom att ta över ordförandeklubban i EU, vilket sker i juli. Nya klammerier med rättvisan skulle inte vara en bra start för det italienska ordförandeskapet.

Berlusconis argument för en lag om immunitet utgår ifrån konspirationsteorin att den domstol som ska döma honom i själva verket består av kommunister som försöker genomföra en statskupp.

Men opinionen tvivlar. Endast elva procent av italienarna anser enligt en färsk undersökning att statens högsta ämbeten ska ha immunitet, skriver Dagens industri.

Berlusconi styr idag Italien i samregering med Mussolinis gamla parti Alleanza Nazionale och Lega Nord.

Ämnen i artikeln