Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Jag kommer från Tensta och jag har bott i Tensta den största delen av mitt 24-åriga liv.
Mitt debutalbum heter It's A Tensta- Thing för att jag ville bevisa för människor att det går att ta sig dit man vill utan att kompromissa. Varför behöver man prata lite mer "svenskt", byta namn eller rakpermanenta sitt afro för att känna att man tagit ett steg i rätt riktning mot acceptans?
Tvärtom så har jag alltid känt en tillhörighet- till parabolerna, "pipas"-ätandet, mångfalden och de andra sakerna som gör denna plats så annorlunda från resten av platserna jag besöker.

DET HAR ALDRIG varit svårt för mig att försvara Tensta när folk har pratat om mitt hem på ett nedlåtande sätt. För mig är det enkelt att borsta av de fördomar som människor har om Tensta. De har bildat sig sin uppfattning genom att läsa dagspressen utan att ens ha satt sin fot på den blåa tunnelbanelinjen. För mig är det omöjligt att veta hur saker och ting fungerar i situationer och på platser jag aldrig besökt. Detsamma gäller dem som talar illa om min förort.
I slutet av 2006 gjorde jag en sökning- på ordet Tensta i Googles sökmotor för att se vilka träffar som kom upp. Ord som "socialbidrag", "misshandel", "invandring", "kultur-krock" och "segregation" var överrepresenterade i artiklarna. Inte undra på att ordet Tensta ger negativa associationer.
Jag frågade mig själv direkt om detta verkligen är en rättvis skildring?

SEDAN MITT GENOMBROTT 2007 har folk kanske fått sig en tankeställare. För visst finns det något charmigt och opolerat över människor som går igenom utanförskap. Det är förmodligen där jag dragit det långa strået i folks ögon. Att vara av blandad etnisk härkomst, att komma från en svår familjesituation och att dessutom vara allt som de flesta andra inte tror att jag kan vara. Jag är positiv, målmedveten och framgångsrik och glömde jag säga det... Jag kommer från Tensta.
Jag anser själv att jag bär ett stort ansvar för min hemort. I media har jag framställts som ett språkrör, eller någon form av ambassadör för Tensta. Om jag ska vara helt ärlig så är jag inte speciellt bekväm med någon av de två titlarna.
Men visst, jag köper att man ser mig som en representant för en viss sorts människor. Människor som varit i samma situation som jag. Det är viktigt för mig att urskilja att det handlar om en mentalitet och inte en geografisk plats. Relaterar man till vad jag har att säga så har man nio gånger av tio varit med om liknande händelser och då spelar det heller ingen roll var i stan eller landet eller världen man håller till.

JAG KOMMER ALLTID att främja aktioner och individer som skapar utveckling. Däremot så vill jag inte vara ett "språkrör" för människor som slänger stenar mot lokaltrafiken eller firande studenter. Även om jag har gått igenom de bakomliggande orsakerna till att människor tar till sådana aktioner sysslolöshet och utanförskap – så behöver inte jag visa mitt missnöje på det sättet. Det går säkert att skriva en hel uppsats om varför människor beter sig så, men just stenkastning i Tensta kan jag inte sympatisera med.
Jag talar självklart inte för alla som bor i Tensta, men jag säger vad jag tycker och jag är stolt över vem jag är och var jag kommer ifrån. Jag hoppas det smittar av sig. It's A Tensta Thing.

Krönikan är tidigare publicerad i Expo #3-2008