Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I sin motivering till uteslutningen skrev partistyrelsen att Löfgren »systematiskt genom åren drivit en fientlig linje i flykting- och invandrarfrågor. Miljöpartiets politik går i diametralt motsatt riktning.«

–Johan Löfgren blev utesluten därför att han hade samröre med rasistiska rörelser, säger riksdagsledamoten Yvonne Ruwaida (mp).

Själv förnekar Löfgren att han har varit med i någon rasistisk organisation. Han sitter också kvar i fullmäktige som politisk vilde. Han är moderat i ekonomiska frågor, miljöpartist i miljöfrågor och sverigedemokrat i invandrarfrågor.

–När jag blev utesluten ur miljöpartiet ansökte jag om medlemsskap i moderaterna och de ville jättegärna ha mig, berättar Löfgren.

–Men när det gäller invandringspolitiken är jag sverigedemokrat, erkänner han öppet.

Vansinnig invandringspolitik

Löfgren sticker inte under stol med att han anser att Sveriges flyktingpolitik är »vansinne«. Orsaken att han är emot invandring är kostnaderna, säger han.

–Vi skjuter kostnaderna för det här på framtiden. Det blir nästa generation som får betala. Och fördelningen av kostnaderna är fruktansvärt orättvis.

–I Stockholms län är det fyra-fem kommuner som betalat alltihop de senaste tjugo åren. Samtidigt har Norrlandskommunerna fått alla bidrag för invandrarna.

–De bor där så länge de får förmåner i Norrland. Men när flyktingbidraget är slut och norrlänningarna sätter press på att de ska jobba, så flyttar de ned till Haninge och blir socialbidragstagare.

Löfgren menar att det kommer långt fler än flyktingkvoten till Haninge.
–Det är anhöriga i största allmänhet som bor hos släktingar ett tag och sen dyker upp på socialbyrån och ska ha lägenhet.

–Visst är det möjligt att invandrarna är någon harmonisk tillgång för folk som tycker att det är trevligt med kulturberikare. Men de är ingen ekonomisk tillgång när de inte har något jobb, säger Johan Löfgren.

I samma andetag som Löfgren hävdar att invandrare är arbetslösa och lever på socialbidrag, påstår han att de också stjäl jobben från svenskarna.

–Vi måste ju erkänna att invandrarna tar jobben, till exempel sådana jobb som tidigare gick till svenskar som konduktörer på tåg och att stå i affär och allt det där, säger han.

• »Damned if you do and damned if you don`t«, invänder jag.

–Du tycker si och jag tycker så, svarar Johan Löfgren bestämt. Jag är rasist och det erkänner jag.

–Jag har stöd från väldigt många. Andra tycker att det jag säger är förskräckligt, framför allt bland mina politiska kollegor. På mitt jobb, jag är ju lärare, så vet ju alla att jag är rasist. Det är vad de kallar mig.

Folk drar inte slutsatser

Precis som Stockholm får ta mycket mer ansvar än Norrland så tar Sverige hit många fler än andra länder, skanderar Löfgren i vad som utvecklar sig till ett riktigt brandtal. Han tycker att länder som Finland, som tidigare inte tagit emot många flyktingar, ska ta emot kosovoalbanerna som nu flyr.

–Inget annat land tar in så många invandrare som Sverige. Tyskland tar ingenting i jämförelse. Varför ska bara Sverige ta emot? Vi har tagit emot så att det räcker och förslår för all framtid. Nu tycker jag att vi ska fylla de andra länderna med flyktingar.

–Sen undrar svenskarna varför skolan och sjukvården går bakåt. Det är konstigt att inte folk drar några slutsatser.

–Efter bara något år får de bidrag att åka hem på semester. De kommer från Iran, Irak, Libanon, Turkiet, ja hela arabgänget kommer för att få jobb och bostad. De letar efter skäl att komma hit.

–Vi vet att invandrarna har kostat ungefär 100 miljarder om året ungefär lika mycket som halva försvaret.

–Ja, jag är en renodlad rasist, säger Löfgren.

Hoppas de snart flyttar

–Det är fint i Sverige jämfört med var de kommer ifrån, säger han och återkommer till flyktingkostnaderna.

–Folk förstår inte vad flyktingmottagning kostar. Jag tror att ni bara tittar på etik och empati och såna saker. Det är bra, men i slutändan måste någon faktiskt betala.

–Nästa generation ska betala, och det kommer dom inte att kunna göra. Det kommer helt enkelt att slå tillbaka.

–Förhoppningsvis är det så att många flyktingar kommer att tycka att situationen här i Sverige är så jävla dålig att de kommer att flytta härifrån. Så tror jag att det kommer att bli, och då tror jag att det kan bli ganska normalt igen.

Antirasister i kommunen tycker att det är anmärkningsvärt att i en tid då Sverigedemokraterna gör allt för att tona ned sin rasism och framträda som rumsrena demokrater, då lägger sig en etablerad politiker till höger om extremhögern med ett budskap som är grövre än deras eget.

Löfgren säger att han inte bryr sig om vad andra tycker om hans åsikter. Ändå låter han för ett ögonblick orolig.

–Tänker du skriva det här, frågar han.

Kerstin Zachrisson/Expo
© Expo 1999

Ämnen i artikeln