Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Hon är osäker på om romernas situation i Sverige kommer att förbättras men vill arbeta för att det blir så. Jessica Szoppe, arrangör till kvällens demonstration i Stockholm mot polisens registrering säger att hon inte vet om hon själv finns med i registret. Hennes familj kände dock igen en treårig kusin på en censurerad bild som publicerats i Dagens Nyheter och som tagits ur registret. Hon misstänker därför att hon kan finnas med.

- Det är nästan så att man inte blir förvånad längre. Det är alltid någonting, romer tas bara upp i negativa sammanhang. Vi lever i 2013. Det är ett modernt land. Sverige ska stå för mänskliga rättigheter oavsett grupptillhörighet. Det är inget jag känner att jag får uppleva, säger hon.

Expo Idag träffade henne på ett nästintill folktomt café. Jessica har beställt en kaffe med sojamjölk. Kaffet står orört medan hon berättar om hur hon har känt sig de senaste dagarna.

- Det är jättetragiskt. Jag känner mig kränkt. Var spelar det för roll var jag kommer ifrån? Ska jag, mina syskon, min familj leva i ett samhälle där vi inte känner trygghet från regeringen, polisen, staten? Bara för att man är romer? Man känner ingen tillit överhuvudtaget, fortsätter hon.

Hon är född och uppvuxen i Sverige. Hennes pappa kom hit som fyraåring och har bott i Sverige sedan dess. Romer har sitt ursprung i Indien och enligt lingvister är romernas språk, romani, besläktat med sanskrit. 1322 var den första kända gången romer anlände till Europa och Kreta. Troligen var det också då de först blev kallade zigenare, "de som inte ville ha kontakt med någon". Efter ankomsten till Europa splittrades romerna i olika grupper och slog sig främst ned i Östeuropa. Dessa länder var tekniskt eftersatta och romerna uppskattades för sina kunskaper i metall- och konstsmide, läkekonst och musik.

"Jaha, om du är rom, bor du på cirkus då? Eller har ni någon husvagn som ni åker runt med hela tiden?" Det spelade ingen roll att hon försökte förklara att hon bodde i en lägenhet med sin familj, precis som han.

Jessica minns när hon upptäckte sambandet mellan rom och att inte räknas som en fullvärdig människa. Lågstadiet i fyran när hennes klasskamrater frågade henne om hon var tattare. Högstadiet, klasskamratens kommentar om att hon bodde på en cirkus.

1512 kom de första romerna till Sverige och mottogs väl. I Stockholms stads tänkeböcker antecknades att drygt 30 familjer, "them man kallar Tatare" hade anlänt med sitt överhuvud "herr Antonius, en greve med sin grevinna". Vänligheten skiftades dock snabbt till misstänksamhet. Gustav Vasa anklagade dem för att vara spioner, "en förrädisk hop, som hit i landet äre förskickade för att förkunskapa".

Fördomarna mot romer har levt kvar och romer har behandlats illa även i modern tid. Nu senast registreringen av romer av polisen. Jessica viker ned blicken ett tag. Sojamjölken har skurit sig med det svarta kaffet och skapat olika skikt mellan svart och vitt. Hon är inte van vid att bli intervjuad men tittar upp bestämt. Rösten vibrerar dovt av ilska men också sorg.

- Jag var illamående hela dagen. Jag var arg, frustrerad. Jag visste inte vad jag skulle göra. Vad har de för rätt att ta mig, mina yngre syskon i ett sådant register, befria en på de rättigheter som man ska ha? Bara på grund av att vi är romer.

Redan 1944, med det samtida intresset för rasbiologi, registrerade socialstyrelsen 8000 tattare i vårt avlånga rike. Under tiden pågick andra världskriget. Runt en halv miljon till 1,5 miljon romer mördades. Slutet av kriget innebar en plötslig våg av humanism, något behövdes göra.
1954 års zigenarutredning bekräftade att "zigenaren blivit utsatta för en många gånger mycket upprörande rasdiskriminering i vårt land". Romerna skulle få hjälp. Utbildning. Bostäder. Arbeten. Detta skulle ske genom total assimilering. Utan någon som helst respekt för romernas kultur och historia.

Jessica tycker inte att regeringen tar sitt ansvar, trots alla utredningar. Hon tycker inte heller att Reinfeldts uttalande tydligt visat på statsministerns ståndpunkt i frågan. Det är bara ett problem som väntar på att få blåsa bort.

Hon tror att romernas utanförskap bottnar i fördomar. Hon säger att hon likt många andra är uppväxt i en familj där utbildning, hårt arbete och att allmänt vara en bra individ ses som positivt.

- Men det spelar ingen roll. Man blir inte accepterad. Det finns alltid någon någonstans som sätter gränsen och säger "nej, nu tar det stopp. Ni får ni inte komma längre fram i det ni försöker göra".

Jessica tror inte heller att registret kommer att försvinna, inte med dagens teknologi. Hon ser en ris katt högerextrema grupper kan få tag på listan.

Vad tror du kommer att hända nu?

- Jag tror att folks ögon kommer att öppnas mer. De som har startat registreringen måste avgå. Jag är osäker på om politiker kommer att göra något åt detta men förhoppningsvis ser de att vi står upp för vår sak. Jag hoppas att folk får en annan uppfattning om oss och förstår att vi är precis som dem.

Hon funderar på att börja plugga snart igen. Kanske till socionom. Hon vill förändra synen på romer och arbeta mot fördomar i allmänhet. Det är därför hon valde att arrangera en demonstration som kommer att hållas på Mynttorget i Stockholm idag fredag.

- Men jag är inte en aktivist eller professionell i frågan. Jag är en helt vanlig 22-åring, säger hon.