Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Jag har aldrig på ett seriöst sätt uttryckt stöd för honom. Sedan har jag såklart varit kritisk redan från början till att man inte har sett problemet med att dra igång ett inbördeskrig. Men jag har aldrig på ett seriöst plan stöttat honom. Det är en väldigt hänsynslös diktator, som jag inte har mycket förtroende för över huvud taget. Han är ingen sympatisk person och han är dessutom i mina ögon en väldigt hänsynslös diktator.

Sommaren 2012, när du sade att det var dåligt att Sverige stödde oppositionella, i Syrien till exempel, för att du själv stöder Assad…

– Vid den tiden var jag oroad för att det skulle dras igång ett inbördeskrig, för jag var väl medveten om att det fanns en hel del väldigt obehagliga grupper i landet, och att det inte fanns någon samlad opposition som hade ett tydligt demokratiskt styre som kunde ersätta nuvarande system. Men jag har alltid varit väldigt kritisk till den här diktatorn.

Vi har kunnat se dig på ett filmklipp där du säger att du stöder al-Assad

– Det kan inte varit menat seriöst, jag har aldrig någonsin tyckt att han är en bra ledare, jag har alltid tyckt att han varit den brutala diktator han är.

Vad säger du om den kritik som går ut på att ni bedriver utrikespolitik med ert besök?

– Vi har gjort en enskild utrikesresa, vi har aldrig tänkt delta i någon specifik kampanj, eller för att bedriva utrikespolitik. Vi är här i studiesyfte.

– Vi har ställt in ett möte med Syriens talman i protest mot den senaste tidens agerande. Vi går inte med på att bli felciterade. Vi tyckte det var viktigt att markera.

– Jag skulle tro att regimen inte är så glada på oss just nu.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

SD-riksdagsmän kritiseras för resa till Syrien