Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i en debatt i New Hampshire i måndags som Newt Gingrich fällde de nu kritiserade kommentarerna. Gingrich pratade om en pakistansk man som flyttat till USA och sedermera dömts för att ha försökt spränga en bomb vid Times square.

– När domaren frågade mannen hur kan kunde göra detta trots att han svurit en ed till de Förenta staterna tittade mannen på domaren och sa 'Du är min fiende. Jag ljög', sa Gingrich enligt ABC.

Gingrich följde upp berättelsen genom att säga att den amerikanska regeringen inte borde anställa människor som inte är lojala mot USA. Sen fortsatte han, trots att moderatorn på debatten försökte avbryta honom:

– Vi gjorde så mot nazisterna. Vi gjorde så mot kommunisterna. Det var kontroversiellt båda gångerna men båda gångerna upptäckte vi att, ja, du vet, att det finns riktigt elaka människor som vill infiltrera det här landet. Vi måste ha mod nog att ställa oss upp och säga nej, sa Gingrich.

En av dem som reagerat mot Gingrich uttalande är Ibrahim Hooper, kommunikationschef vid rådet för amerikansk-islamiska relationer. Till ABC säger han att det är beklagligt att en mainstreampolitiker jämför muslimer med nazister och kommunister.

– Det är vad vi har börjat vänta oss från den högra delen av det politiska fältet, sa Ibrahim Hooper.

Det är heller inte första gången som Gingrich uttalat sig om nazister i samband med muslimer. Förra augusti sa han att muslimer inte borde få ha en moské i närheten av platsen där World trade center låg.

Anledningen?

– Nazisterna har inte rätt att sätta upp en skylt i anknytning till Förintelsemuseet i Washington. Vi skulle heller aldrig acceptera att japanerna byggde en samlingsplats vid Pearl Harbour, sa Gingrich då, enligt ABC.