Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

De senaste dagarna har Expo tillsammans med Expressen avslöjat en rad SD-kandidater som varit aktiva nazister eller som spridit grov rasistisk hets på nätet.

– Det är fullkomligt vedervärdigt av de här SD-politikerna och det märkliga är att Jimmie Åkesson har sagt att de har nolltolerans i partiet men det här händer gång på gång. Det är inte bara vanliga medlemmar utan förtroendevalda och kandidater som avslöjas med att hylla Hitler och raljera över Förintelsen. Det är fruktansvärt, säger Jan Björklund till Expressen.

"De tolerar detta. Det är sanningen"

Björklund sågar även till Expressen Sverigedemokraternas så kallade nolltolerans. 

- Den där nolltoleransen yttrar sig i att när de blir avslöjade så brukar de väl agera mot just de som blir avslöjade, men de gör inte mer. Sen gör massmedia nya avslöjanden men de tolererar ju detta. Det är sanningen.

Jan Björklund säger vidare att det inte räcker med att Sverigedemokraterna agerar efter att deras företrädare blir avslöjade. De måste göra upp med sin historia, menar han.

- De hävdar att det där har de lämnat bakom sig men det visar sig gång på gång att det har de inte alls. Nazismen, även om ledningen säger så, så finns nazismen där i delar av partiet.

"Skamligt"

Centerpartiet, Annie Lööf (C)
Annie Lööf (C) skriver om SD-kandidaternas rasism. "Det är skamligt". (Foto:Expo)

Centerpartiets ledare Annie Lööf skriver på twitter:

"Skamligt. Ytterligare ett bevis på att detta är ett avgörande värderingsval. Det är allvar nu. Rösta för anständighet. För medmänsklighet.”

Jimmie Åkesson kommenterar partiledarnas fördömanden till Expressen.

– Vi jobbar oerhört hårt med att hålla rent, till skillnad från till exempel hans kompisar i Centerpartiet där åtskilliga islamister har visat sig, också i Socialdemokraterna. Man reagerar helt enkelt inte, trots att man vet att de finns där. Vi gör det, vi har nolltolerans. 

"Man måste kunna få en andra chans"

Åkessons säger vidare att man måste kunna få en andra chans.

– Bara för att man gjorde något dumt, för att man var till exempel nazist, islamist eller kommunist i sin ungdom eller i sina tonår måste inte det innebära att man diskvalificerar sig från all typ av samhällsdeltagande resten av livet. Det avgörande för mig är hur trovärdig man är i sitt avståndstagande. Kan man på ett trovärdigt sätt visa att man är till exempel Sverigedemokrat på riktigt i dag, då hamnar saker och ting i ett annat ljus. 

Sverigedemokraterna inlett utredningar mot de kandidater som avslöjats av Expo och Expressen de senaste dagarna. 

"Deras medlemskap kommer under utredningens gång vara avstängda och vi kommer be Länsstyrelsen att ogiltigförklara de kandidaturer som står skrivna på listorna. Som ogiltigförklarad kommer man inte kunna kandidera för partiet i det kommande valet.”, skriver SD:s pressavdelning till Expressen. Partiet skriver att de även uppmanat samtliga granskade att lämna partiet.