Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

År 2012 publicerade Expressen en film tagen av riksdagsledamoten och SD:s rättspolitiska talesperson Kent Ekeroth. Han hade filmat hur han tillsammans med Erik Almqvist och Christian Westling bråkade med flera personer en juninatt år 2010. Erik Almqvist kallade bland annat komikern Soran Ismail för "osvensk" och "svenskfientlig".

– Ni kommer få problem i framtiden. Håll inte på att jävlas med svenskarna, sa han.

"Skit i den lilla horan", "blatte-lover" och "babbe" var några andra av Erik Almqvists uttryck som fastnade på filmen. Ekeroths film visade även hur SD-politikerna beväpnade sig med järnrör och att Ekeroth knuffade en kvinna mot en bil.

 almqvist Erik Almqvist meddelade i november 2012 att han lämnade sina politiska uppdrag i partiet. Det skulle dock dröja till februari innan han lämnade riksdagen. I bakgrunden förhandlade han en eknomisk kompensation för att avsäga sig uppdraget. (Foto: Expo)

Krishantering och utköp
Skandalen var ett faktum och Erik Almqvist meddelade i november på en presskonferens att han lämnar samtliga politiska uppdrag i partiet. Formellt gjorde han det först i februari. Med tiden har det blivit all tydligare varför Erik Almqvist avhopp dröjde.

Erik Almqvist ville inte lämna tomhänt. Han krävde kompensation i form av miljontals kronor från partiet. Det var också något som han fick gehör för. Interna mejl som Expressen tagit del av visar att den dåvarande presschefen Martin Kinnunen den 17 november 2012 skrev till bland andra partiledare Jimmie Åkesson att Erik Almqvist och Kent Ekeroths framtid "måste bli klar" och att partiets strategi var att:

"Vi har använt oss av Erik och kritiserat honom stenhårt med värderingsargument för att försöka rädda Kent så att rädda kvar bägge i riksdagen känns utsiktslöst om vi ska kunna behålla någon slags trovärdighet. Jag uppfattade det som att alla var eniga kring detta igår."

Kinnunen skrev även om Erik Almqvist:

"Kanske är det bästa att han själv säger upp sitt medlemskap så att vi inte tvingas utesluta honom. En lösning som belönar honom för den lojalitet som det visar på att lämna mandatet, om han nu gör det, måste fram fort. Han får bara en månads fallskärm och blir av med bostaden. Tankesmedja, samtiden el nåt där han ligger lågt ett tag men börjar bygga upp verksamheten vore bra."

 jimmie akesson Sverigedemokraternas verkställande utskott med Jimmie Åkesson som ordförande beslutar att öronmärka pengar Erik Almqvists konsultuppdrag. (Foto: Expo)

Miljonrullningen
I dag vet vi att diskussionen slutade med att Erik Almqvist fick ett miljonarvode från Sverigedemokraterna. 3,75 miljoner kronor plockades 2012 från Sverigedemokraternas valfond, pengar som härstammat från bland annat Sverigedemokraternas lokalföreningar för att finansiera valrörelser. Miljonerna slussades över från partiet till Sverigedemokraternas bolag Blåsippan AB. I styrelsen satt Jimmie Åkesson.

Blåsippan AB vidarebefordrade pengarna till dotterbolaget Samtid och framtid AB som är bolaget bakom webbtidningen Samtiden, Sverigedemokraternas nätpublikation. Samtid och framtid AB förde i sin tur över pengarna till Erik Almqvist nybildade konsultbolag.

Till Skatteverket och till offentligheten har Sverigedemokraterna ihärdigt förklarat att pengarna till Erik Almqvists konsultbolag inte skall ses som ett avgångsvederlag för att få Erik Almqvist att lämna riksdagen. Det hela ska istället ha handlat om ett konsultarvode för att dra igång Sverigedemokraternas webbtidning, menar partiet.

"Det är ett skenavtal vi vill ha"
Juridiskt är anledningen till varför Almqvist fått arvodet av betydelse. Konsulttjänster skattas annorlunda än avgångsvederlag.

De interna mejl som Expressen avslöjat stärker bilden av att partiledningen var medveten om att det handlade om avgångsvederlag – rentav ett skenavtal – snarare än verkliga konsulttjänster. År 2013 beskrev dåvarande presschefen Martin Kinnunen upplägget på följande sätt i ett mejl:

"Vi vet sedan tidigare att vi inte kan ha några krav på honom. Avtalets funktion är som jag ser det följande:
– för syns skull. Vi vill ju gärna ha nåt om motprestation men det måste vara så luddigt att det ej betyder nåt i praktiken."

Christoffer Dulny som vid tiden satt i Samtid och framtids AB:s styrelse oroade sig för upplägget. Han befarade att Skatteverket skulle kunna ha åsikter om transaktionerna med Almqvist. Kinnunen svarar den 11 januari 2013:

"Vi konstaterade dock tydligt på Jimmies rum när du fick info om allt att vi inte kan ha några krav på honom (Erik Almqvist, red.anm.) Det är ett skenavtal vi vill ha."

 sd invandring Oscar Sjöstedt (på bilden till höger) lämnar Samtid och framtid AB innan miljonbelopp förs över till Erik Almqvist bolag. (Foto: Expo)

"Misstänkt likt en muta"
I februari, innan Erik Almqvist lämnade sin riksdagsplats, avgick SD-toppen Oscar Sjöstedt, dåvarande pressekreteraren Erik Myrin och Christoffer Dulny ur Samtid och framtids styrelse. Riksdagsledamoten Paula Bieler stannade kvar i bolaget som suppleant och Martin Kinnunen blev bolagets enda ordinarie styrelseledamot.

I polisförhör 2015, angående brottsmisstankar mot Martin Kinnunen om grovt skatte- och bokföringsbrott, sa Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt att han lämnade styrelsen eftersom uppgörelsen med Erik Almqvist "var misstänkt likt en muta genom att Almqvist skulle avgå från riksdagen mot sin vilja".

Den 29 september 2015 släppte Ekobrottsmyndigheten ett pressmeddelande:

"Idag väcker åklagare vid Ekobrottsmyndigheten åtal mot en styrelseledamot i bolaget Samtid & Framtid AB (Martin Kinnunen. reds,anm), för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Ytterligare en person åtalas för medhjälp till dessa brott. Brotten räknas som grova då det har rört sig om mycket stora belopp."

Misstänks för grova skattebrott
Martin Kinnunen misstänks för att 2013 och 2014 ha gjort sig skyldig till grova skattebrott och och grovt bokföringsbrott. Bland annat ska transaktionerna till Erik Almqvists konsultbolag inte deklarerats korrekt till Skatteverket. Åklagaren har dock inte kunnat visa att pengarna till Almqvist rört sig om ett förtäckt avgångsvederlag.

Skatteredovisningen för ytterligare en påstådd konsulttjänst ifrågasätts. Det handlar om en bokföringskonsult, som likt Erik Almqvist, tvingats lämna sina uppdrag i Sverigedemokraterna på grund av en skandal. Och som kompensation fått konsultuppdrag av Samtid och framtid AB.

Personen hade tidigare varit ekonomichef och suttit i Sverigedemokraternas partistyrelse. Enligt Ekobrottsmyndigheten har bokföringskonsulten inte genomfört något arbete. Trots det har omkring 651 000 kronor utbetalats i konsultarvode. Ekobrottsmyndigheten betraktar fakturan som "osann".

Bokföringskonsulten anklagas för medhjälp till skatte- och bokföringsbrotten. Totalt överförde Sverigedemokraternas partistyrelse under perioden 2011 till 2013 4,8 miljoner kronor till Blåsippan AB för att föras över till Samtid och framtid AB.

FAKTA – De inblandade toppolitikerna

Det verkställande utskottet:
Hela Sverigedemokraternas verkställande utskott med Jimmie Åkesson som ordförande tog beslutet om att föra över totalt 4,8 miljoner från Sverigedemokraternas till partiets bolag Blåsippan AB. Pengarna var öronmärkta för att finansiera konsulter. Detta framgår av partistyrelsebeslut daterade till 28 och 29 december 2012.

Styrelsen för SD-ägda Blåsippan AB:
Förde över de 4,8 miljoner kronor som tillförts från Sverigedemokraterna till Samtid och framtid AB. I bolagsstyrelsen för Blåsippan AB satt vid tidpunkten partiledare Jimmie Åkesson, partiideologen Mattias Karlsson, partisekreterare Richard Jomshof, den före detta partisekreteraren Björn Söder och vice partiledaren Jonas Åkerlund.

Styrelsen för Samtid och framtid AB:
När pengarna skulle överföras till Samtid och framtid AB, dotterbolag till Blåsippan AB, lämnade en majoritet av styrelsen bolaget. Det handlade om dåvarande pressekreteraren Eric Myrin, den nuvarande ekonomisk-politiske talesmannen Oscar Sjöstedt och Christoffer Dulny. Paula Bieler förblev suppleant i styrelsen och Martin Kinnunen tog över ansvaret för bolaget som den ende styrelseledamoten.

Läs mer –> SD:s kampanjpengar gick till före detta partitoppar

Ämnen i artikeln