Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var under den uppmärksammade musikfesten på Kuggnäs utanför Nyköping som en frilansfotograf tog flera bilder på två unga män som heilade mot kameran. Bilden togs dock inte på festen utan några kilometer därifrån. Festen bevakades av många poliser och medier på grund av att man väntade sig högerextremister till platsen. Anledningen till oron var att flera band med rötterna i den nationella rörelsen skulle spela, däribland Ultima Thule och Heroes.

När Aftonbladet publicerade bilden så kom det in en polisanmälan som då riktades mot männen, men den utredningen lades ned då poliserna på plats menade att det inte var något som männen gjort aktivt utan att det var en helt arrangerad bild. Poliserna berättade för ansvarig åklagare att männen poserat först efter att ha samtalat med fotografen.

– De första bilderna blev väl inget bra för sedan tog de av sig på överkroppen och då togs det nya foton som sedan publicerades, säger Michael Forsberg, kammaråklagare vid Nyköpings åklagarmyndighet.

På Aftonbladet vill man i dag inte uttala sig om den aktuella bildpubliceringen.

– I och med att JK har satt igång en granskning vill jag inte kommentera ärendet, säger Aftonbladets redaktionschef, Niklas Silow, som var ansvarig utgivare vid publiceringstillfället, till tidningen Journalisten.

Chefredaktören Anders Gerdin har dock tidigare sagt att det inte rört sig om någon arrangerad bild.

–Bilden är inte arrangerad, den har anknytning till texten eftersom de båda killarna kom från Kuggnäsfesten. Nazisthälsningarna var helt frivilliga, sade han till Södermanlands Nyheter i förra veckan.

Frilansjournalisten som sålde bilden till Aftonbladet har dock medgivit att bilden ”delvis var arrangerad” i en intervju i Södermanlands Nyheter.

Michael Forsberg, kammaråklagare vid Nyköpings åklagarkammare fick genom polisen vetskap om vad som hänt och reagerade på det inträffade och tyckte att det var en fråga som skulle komma JK till vetskap.

– Då jag har jobbat som så kallad rasiståklagare med speciell fokus på frågor kring hets mot folkgrupp så gjorde jag bedömningen att männen som gjorde Hitlerhälsningen inte bröt mot någon lag då spridningen var så liten. Då väcks frågan om inte Aftonbladet gör sig skyldiga för hets mot folkgrupp då de sprider bilden till en större grupp och det får Justitiekanslern nu utreda.

Justitiekanslern är ansvarig för all utredning av brott som kan kopplas till tryckfrihetsförordningen och det är därför som bildpubliceringen nu granskas av JK.

Men det är inte troligt att det blir något åtal mot Aftonbladet för brott mot tryckfrihetsförordningen. Sannolikt kommer man fram till bedömningen att det handlar om ren nyhetsrapportering och då undkommer tidningen ansvar.Ê

– Vi tittar ofta på artikelns syfte och sammanhanget. Det hör till ovanligheten att en vanlig tidning åtalas för hets mot folkgrupp, men vi ska i alla fall titta närmare på det här, säger Daniel Gustafsson, ansvarig handläggare på JK till Expo.

– Jag ska väl inte föregripa bedömningen och jag har inte sett bilden men skulle jag gissa så är det troliga att det inte blir något åtal, sa Justitiekanslern, Göran Lambertz, i P1-morgon på måndagen.

Justitiekanslern räknar med att vara klar med utredningen i slutet av den här veckan.

Ämnen i artikeln