Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

 john bouvinJohn Bouvin. Foto: Wikimedia commons

– Jag har fått frågan och tackat ja men sen har dom inte hört av sig, säger Bouvin till Expo.

Mötesarrangören, den uteslutne sverigedemokraten Mattias From, vill först inte kommentera huruvida Bouvin kommer tala eller inte, men medger sen att Bouvin fått frågan och att det skulle vara en ära om den skandalomsusade före detta politikern skulle hålla tal i hans hemstad.

– Det vore en ära, säger From.

Mattias From som för fyra år sedan uteslöts ur Sverigedemokraterna efter att ha försvarat en partikamrat som gjort antisemitiska uttalanden fortsatte sin bana som skribent i den numer nedlagda högerextrema veckotidningen Nationell Idag.

Han har också tillsammans med en grupp andra uteslutna sverigedemokrater försökt att starta ett bildningsförbund. På senare tid har framförallt fokuserat på att driva den lokala gruppen "Nej tack till asylboenden" i sin hemkommun Kungsbacka. Gruppen har spridit flygblad och dykt upp på informationsmöten om flyktingboenden i Göteborgsregionen där de gjort sig kända för att sprida rasistiska myter och störa ordningen på mötena.

Talar på möte mot flyktingar

Lördagen den 23 april planerar From och hans kamrater att anordna en manifestation i Kungsbacka mot flyktingmottagande. För en tid sedan meddelade gruppen att en före detta riksdagsledamot skulle tala. Expo kan nu avslöja att det är John Bouvin som är inbjuden.

Bouvin valdes in i riksdagen för det högerpopulistiska partiet Ny Demokrati 1991. Han gjorde sig känd för ett antal så väl rasistiska som homofoba uttalanden. Bland annat sa han följande i en tv-intervju om det svenska biståndet till afrikanska länder:

– För dog två, tre ungar av olika katastrofer, exempelvis att dom blev uppkäkade av ett vilt djur av något slag och många dog ju av svält och sjukdomar. Kvar blev två, tre stycken. Så det fungerade ganska bra. Och nu med våra pengar, i princip, hjälper vi dessa så det blir inga dödsfall och då blir det katastrof, sa han.

I en riksdagsdebatt om homoäktenskap från 1993 går det att läsa att Bouvin "gör obscena gester". Detta efter att han demonstrativt med händerna beskrivit samlag från riksdagens talarstol.

Före detta partiledare

Ny Demokrati åkte ur riksdagen i valet 1994. År 1997 valdes Bouvin till partiledare. Under den korta episoden skrev han självbiografin "Riksdagen kan dra åt helvete!" och inledde ett samarbete med högerextrema Konservativa partiet som leddes av nazisten Leif Larsson.

Efter att Bouvin anordnat en demonstration på första maj år 1998 tillsammans sina nya samarbetspartners avsattes han som partiledare och försvann från politiken och från Sverige.

– Jag landsförvisades. Jag fick inga jobb i Sverige så jag var i Norge i femton år, säger Bouvin till Expo.

Nu är han dock tillbaka i Sverige. I samband med en föreläsning hos den konspirationistiska förening Cui Bono i Göteborg för en månad sedan – där han bland annat la fram sina teorier om Estoniakatastrofen och Palmemordet – träffade Bouvin aktivister från "Nej tack till asylboenden". Då fick han frågan om han ville tala på deras manifestation.

Bouvin säger till Expo att han nu driver frågan om en gammal riksdagsmotion där han föreslog att riksdag och regering skulle avgå och att det istället skulle införas en så kallad kriskommission.

Ämnen i artikeln