Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Vad är din kommentar till att även före detta sverigedemokrater håller med om den bilden som framkommer i Kalibers granskning?
- Att det finns folk som i privata sammanhang tillåter sig att säga saker som de vet inte överensstämmer med partiets hållning är naturligtvis beklagligt. Det här är folk som säger de här sakerna, de är inte särskilt många, men visst de finns. Det är ju så att när vi på våra möten diskuterar vår politik så är det ju ingen av dem som skulle drömma om att säga att så ska vi kunna uttrycka oss i närradio eller på flygblad. Det här en slags politisk undervegetation som finns i alla partier.

Så du menar att det inte är någon skillnad jämfört med andra partier?
- Nej det tror jag inte alls. Skulle du som Kaliber låta tre spioner ägna ett halvår åt att hitta folk i moderaterna eller socialdemokraterna som på sin fritid kanske i samband med alkoholförtäring drar mindre rumsrena skämt om saker och ting, så tror jag att det vore väldigt märkligt om inte sammantaget ett halvt års spionerande skulle resultera i någonting.

Men flera av de som vi har pratat med kan vittna om en särskild jargong där man fokuserar väldigt mycket på invandring och där man drar väldigt mycket osmakliga skämt kring det?
– Det är inget jag känner igen. Det låter mer som om du har pratat med folk som kanske inte frivilligt lämnat partiet och som kanske känner en viss bitterhet och tycker att det här är ett ypperligt tillfälle att, nu när Kaliber ändå är igång, säga oj så hemskt det var.

Jimmie Åkesson har pratat om en nolltolerans mot rasism inom partiet. Men om det nu är så att det förekommer rasistiska kommentarer och ingen direkt reagerar, kan man då säga att den nolltoleransen fungerar?
– Det man har lyckats hitta är några få tillfällen där en mötesledare inte omedelbart har slagit av en olämplig kommentar, därmed inte sagt att man inte gjorde i ett annat sammanhang. Det går inte springa kring som en annan folkskolelärare med linjalen och slå på fingrarna så fort de säger någonting som är galet. Ventiler behöver vi allihopa. Det som är mer bekymmersamt är den verklighet som ger upphov till den här frustrationen. För det är ju starkt frustrerade människor som känner sig maktlösa som säger massa dumheter. Nolltoleransen finns ju där i och med att ingen skulle hävda att den här typen av vulgariteter skulle vara en del av partiets politik.

Ämnen i artikeln