Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var våren 2006 som den estniska säkerhetspolisen fick upp ögonen för organisationen som kallar sig Det Nya Europa. Organisationen har ordnat evenemang till minnet av Adolf Hitler. Flera finländare deltog vid tillställningen. Enligt misstankarna strider aktiviteterna mot den estniska konstitutionen. Juristen Risto Teinonen, som för ett par år sedan blev estnisk medborgare, misstänks vara organisationens grundare.

- Organisationen förespråkar etnisk diskriminering gentemot judar och utlänningar, förklarar Heli Sepp som är åklagaren för södra Estland. Dessutom var den misstänkte i ett skede av att etablera kontakter för att grunda en militäravdelning eller ett träningsläger för organisationen.

Enligt åklagaren är organisationen "nazistinspirerad" och använder sig av nazistisk propaganda, terminologi och symboler. Rörelsen hade sitt fotfäste i södra Estland.

- Teinonen försökte aktivt rekrytera ungdomar till organisationen, säger Sepp, som hoppas på en snabb förundersökning så att fallet kan gå till åtal inom en månad. Även personer med finländskt medborgarskap kan komma att höras som vittnen.

"Klubb för Estlands närhistoria"

Risto Teinonen som nu riskerar ett fängelsestraff på upp till 6 år bestrider misstankarna som enligt honom är helt grundlösa och absurda.

- Jag kan intyga att organisationen endast är till för personer med intresse för Estlands närhistoria och absolut inte har något med fascism att göra, säger han bestämt.

På frågan om vad som i så fall skulle ligga bakom misstankarna lyfter han upp det känsliga läget mellan Estland och grannlandet Ryssland, sedan statybråket i våras. Teinonen menar att det är en smutskastningskampanj med politiska intressen på mycket hög nivå.

- Estland har ett politiskt behov av att blidka ryssarna och visa att landet inte tillåter fascism, vilket de hela tiden anklagas för. Därför vill de hänga ut mig och helst också döma mig, förklarar Teinonen.

Han tillägger att han inte tror att bevisen kommer att räcka för åtal.

Den finländska skyddspolisen vill inte kommentera det aktuella fallet utan hänvisar till estnisk säkerhetspolis.