Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 51-åriga kvinnan döms av Södertörns tingsrätt för hets mot folkgrupp, ringa brott, till dagsböter. Hon döms för att på Facebook skrivit nedsättande mot muslimer.

I den öppna Facebookgruppen ”Vi säger nej till regeringens erkännande av Palestina som stat” publicerades förra våren ett inlägg som länkade vidare till ett filmklipp. I filmen, som uppges vara från Israel, ses bland annat ett litet barn – som enligt inlägget är ”en framtida terrorist”.

Hets mot folkgrupp

Enligt brottsbalken (16 kap. 8 § 1 st.) ska den som i uttalanden eller i annat meddelande som sprids hotar, eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning dömas för hets mot folkgrupp.

Den 51-åriga kvinnan reagerade på inlägget och skrev i en kommentar: ”Vill inte säga äckliga muslimer... men det gör jag fast den lilla pojken är så liten.” Hon skrev även ytterligare en kommentar där hon uppmanar muslimer att flytta från Israel till Saudiarabien.

Kvinnan, som sedan tidigare är ostraffad, sa i polisförhör att hon inte minns att hon skrivit kommentarerna. Hon sa sig samtidigt vara ångerfull och uppgav att hon själv har barn med en muslimsk man.

Södertörns tingsrätt skriver i sitt beslut att kvinnan gjort sig skyldig till hets mot muslimer. Rätten påpekar också att uppgiften om att hon ska ha barn med muslim inte påverkar bedömningen av brottet.

När Expo granskade näthatet visade det sig att av totalt 222 identifierade hets mot folkgrupp-domar mellan januari 2015 och juni 2018 så skedde brottet i 119 fall på nätet. I de flesta fallen rörde det sig om kommentarer i några av Sveriges största flyktingfientliga och högerextremt präglade grupper och sidor på Facebook.

Facebook kommenterade att ”hatiskt innehåll” skapar ”rädsla och exkludering och att det i vissa fall kan leda till våld i verkliga livet” – något som företaget menar att det inte tillåter. Mängden fällande domar som kan kopplas till Facebook ger dock en annan bild.

Läs fler artiklar om näthatet.

 

 

Ämnen i artikeln