Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Händelsen utspelade sig på Sala hotell i augusti. Till restaurangen kom den 62-årige hotellgästen med gitarr och förstärkare. I samband med att ägaren sa till 62-åringen att lämna lokalen blev han hotfull och skrek rasistiska saker.

En annan hotellgäst reagerade på att 62-åringen hotade med våld och ställde sig bredvid restaurangägaren, vilket ledde till att även han utsattes för hot. När situationen lugnat sig något simulerade 62-åringen en hjärtinfarkt, men när ambulanspersonalen kom till platsen hamnade den upprörda 62-åringen i dispyt också med dem. Även polis kallades till platsen, men de gjorde för stunden inget ingripande.

Istället gick 62-åringen till sitt rum. När den hotellgäst som ingripit på restaurangen passerade 62-åringens rum noterade han att dörren stod öppen. 62-åringen stack ut huvudet för att berätta att han hade en kanin på rummet, sedan vände han tillbaka och hämtade en luftpistol och riktade ett dödshot mot mannen. I det här läget beslutade sig polisen för att gripa 62-åringen.

Västmanlands tingsrätt dömde 62-åringen för olaga hot och beslutade att han ska överlämnas till rättspsyket för vård med särskild utskrivningsprövning.